Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ στην Ασία

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2004 08:22
UPD:12:58

ΥΠΟΧΩΡΕΙ το δολάριο στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνοδεύσει τις χθεσινές δηλώσεις με την πώληση του νομίσματος ή με τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του ευρώ σε ποσοστό 19% σε χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Χθες το δολάριο αναρριχήθηκε κατά 1,2% έναντι του ευρώ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στο μήνα, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα στο 1,2930 έναντι του ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ κάλεσε για «σταθερότητα» στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ο υπουργός Οικονομικών και Εργασίας της Γερμανίας, Wolfgang Clement δήλωσε ότι η ισχυροποίηση του ευρώ πρέπει να είναι «υποφερτή».

«Το χθεσινό ράλι του δολαρίου δεν σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στην πτωτική τάση του νομίσματος», ανέφερε ο Junya Tanase, αναλυτής συναλλάγματος στο Τόκυο με την J.P. Morgan Chase & Co., συμπληρώνοντας : «Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά δεν πρόκειται να δούμε άμεσα να λαμβάνονται μέτρα».

Το δολάριο βρισκόταν στο 1,2727 έναντι του ευρώ στις 2:15' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα από 1,2689 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 106,63 έναντι του γιέν από 106,76 γιέν.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Federal Reserve βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 45 ετών, στο 1% και είναι το μισό από το αντίστοιχο της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Jean-Claude Trichet, είπε μέσα στην εβδομάδα ότι το επιτόκιο είναι το «ενδεδειγμένο», δήλωση η οποία δείχνει ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να περιορίσει την άνοδο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα