Γιατί η AIIB κέρδισε συμμάχους στην Ευρώπη

Κεφάλαια: Ηττα των ΗΠΑ η συμμετοχή Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 12:58
UPD:12:59
EPA/ROLEX DELA PENA

 Ο Τζιν Λικούν, επικεφαλής της AIIB, κατά τη χθεσινή ομιλία του σε αναπτυξιακό συνέδριο στο Πεκίνο.

Από την έντυπη έκδοση 

Μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές ήττες στην ιστορία της υπέστη η Αμερική, όταν Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ακολούθησαν την προηγούμενη εβδομάδα το παράδειγμα της Βρετανίας, ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB).

Πρόκειται για μια κίνηση που συνιστά συμβολική νίκη του Πεκίνου έναντι της Ουάσιγκτον, σηματοδοτώντας παράλληλα την ενίσχυση της κινεζικής επιρροής στην Ασία, μέσω ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού που αποτελεί «αντίπαλον δέος» για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι τέσσερις υπερδυνάμεις της Ευρώπης διαχώρισαν τη θέση τους από την Ουάσιγκτον, υποβάλλοντας αίτηση να καταστούν μέλη της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών. Η απόφασή τους αναμένεται να παρακινήσει και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την AIIB, έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό-δυνητικό αντίπαλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία η Ουάσιγκτον ασκεί σημαντική επιρροή.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ - ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα