Total SA : 16% αύξηση των κερδών το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2004 10:29

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 16% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Total SA, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 13 ετών.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε 1,59 δισ. ευρώ (1,27 δισ. δολ.) ή 2,54 ευρώ ανά μετοχή από 1,37 δισ. ευρώ ή 2,08 ευρώ ανά μετοχή που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωσε που διένειμε στο Παρίσι. Η Total, της οποίας τα έσοδα είναι σε δολάρια και ανακοινώσει κέρδη σε ευρώ, είπε ότι τα κέρδη της περιορίστηκαν από την υποχώρηση του δολαρίου κατά 17% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος τη χρονιά που πέρασε.

Τα αποτελέσματα της Total ήταν χαμηλότερα, όπως αναμενόταν μετά και την ανακοίνωση των αντίστοιχων που εμφάνισαν οι μεγαλύτερες ανταγωνίστριές της στην Ευρώπη. Η BP Plc, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Γηραιάς Ηπείρου, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 7% και η δεύτερη σε μέγεθος Royal Dutch/Shell Group, ανακοίνωσε χαμηλότερα κέρδη σε ποσοστό 33%.

Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από τη Shell και τη BP, η Total θα καθαρίσει λίγο το τοπίο της αβεβαιότητας που επικρατεί μεταξύ των εταιρειών του κλάδου στην Ευρώπη, ανέφερε ο Bernard Mignon, ο οποίος κατέχει μετοχές της Total με την ING Investment Management στη Χάγη, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Οι πωλήσεις της Total αυξήθηκαν κατά 2% φθάνοντας στα 27,53 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν σε 3,21 δισ. ευρώ από 2,89 δισ. ευρώ που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη κυμάνθηκαν κατά μέσον όρο στα 31,16 δολ. το βαρέλι το τρίμηνο και ήταν κατά 10% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και τα υψηλότερα που σημειώθηκαν τελευταίο τρίμηνο έτους από το 1990.

Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 2,8% φέτος στο Χρηματιστήριο των Παρισίων έναντι αύξησης 4,2% του δείκτη CAC-40.

Οι μετοχές της BP έχασαν 8,3% στο Λονδίνο και της Shell Transport & Trading Co., η οποία κατέχει το 40% του ομίλου Shell, έχασαν ποσοστό 16% την ίδια χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα