Γ. Βαρουφάκης: Επιτυγχάνουμε με αίμα να είμαστε ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 21:13
UPD:22:44
SOOC/Menelaos Myrillas

Κάποιοι θέλησαν την επόμενη της 20ης Φεβρουαρίου να ανατρέψουν τη λογική της συμφωνίας, και να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις «χτίζουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να πετύχουμε και τις ικανές συνθήκες» για το ξεπέρασμα της κρίσης, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως επεσήμανε, με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας «μετατρέπουμε την δημιουργική ασάφεια σε δημιουργική σαφήνεια» και αποδομείται το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι στα 76 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 42% του ΑΕΠ, και κάθε μήνα αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ. «Αυτό ήταν το success story», σχολίασε, ενώ σημείωσε πως περίπου 3,5 εκατ. πολίτες χρωστούν λιγότερο από 3.000 ευρώ και δεν μπορούν να πληρώσουν.

Αυτό, συνέχισε, «αναδεικνύει την φτωχοποίηση των πολιτών, την βουβή τους απόγνωση, και την εκκωφαντική τους σιωπή».

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές για τους τεχνικούς υπαλλήλους των θεσμών λέγοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να επιβραδύνουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης για να ενισχύσουν τον «καριερισμό τους σε διάφορα φόρα και θεσμούς εκτός Ελλάδας».

«Οι ασκούμενοι μάγοι πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση, όταν τα μέλη της τρόικας νομοθετούσαν κι οι Υπουργοί παρακολουθούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. Κάποιοι από την επόμενη της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη επιδίωκαν να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν τις 25 Γενάρη, είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «δεν είναι ενδιαφέρον ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν μας έχουν πει ποια στοιχεία θέλουν;».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως οι μνημονιακές πολιτικές αποτελούν «παράδειγμα προς αποφυγή του πώς δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση».

Υπογράμμισε ότι ο πρωταθλητισμός πρωτογενών πλεονασμάτων απεδείχθη άνθρακας», καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 3% αποδείχθηκε ότι ήταν 0,6%.

Παραδέχθηκε πάντως ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 υπήρξε βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, η οποία οφειλόταν στην μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ που υπήρξε σε όλο το 2014. Ωστόσο επεσήμανε πως είναι αστείο να θεωρείται δείγμα ανάπτυξης το γεγονός ότι οι ονομαστικές τιμές να μειώνονται περισσότερο από τα ονομαστικά εισοδήματα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και αυτό που «επιτυγχάνουμε κάθε στιγμή με αίμα, είναι το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να είμαστε οι ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα