Συνταξιοδοτείται ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2004 13:35
UPD:13:42

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ του να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους γνωστοποίησε ο πρόεδρος του δ.σ. και διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola, Ντάγκλας Νταφτ, μόλις πέντε χρόνια αφότου ανέλαβε τα ηνία της μεγαλύτερης εταιρείας αναψυκτικών στον κόσμο.

Η απόφαση του αυστραλού Νταφτ, ο οποίος θα γίνει 61 ετών το Μάρτιο, εξέπληξε τους μετόχους της εταιρείας, καθώς προσφάτως είχε δηλώσει ότι θα παρέμενε για αρκετό διάστημα στη θέση του, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερή πορεία της εταιρείας.

O Nτάγκλας Νταφτ

Ο Τζέιμς Ουίλιαμς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή ήταν απρόσμενη. Επισήμανε, πάντως, ότι κατά καιρούς ο Νταφτ είχε δηλώσει εντός της εταιρείας ότι θα παρέμενε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για πέντε χρόνια. «Θα προτιμούσαμε να μην έπαιρνε σύνταξη. Ωστόσο, σεβόμαστε την επιθυμία του», πρόσθεσε.

«Είμαι περήφανος για ό,τι κατορθώσαμε και ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα του 2003. Οι προοπτικές επιτυχίας και στο 2004 είναι πολύ καλές», δήλωσε ο Ντάγκλας Νταφτ. Τόνισε επίσης ότι θα συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. για την ομαλή αλλαγή ηγεσίας.

Σε αντίθεση με την έως τώρα τακτική της, όταν προέκυπτε ζήτημα αλλαγής στην ηγεσία της εταιρείας, η Coca Cola φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα των “Financial Times” να αναζητά τον αντικαταστάτη του Νταφτ σε στελέχη άλλων εταιρειών.

Η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εξετάζει πάντως και την περίπτωση του Στιβ Χάγιερ (51 ετών), εκτελεστικού διευθυντή της Coca Cola, ο οποίος προσελήφθη το 2001 προερχόμενος από την Turner Broadcasting. Oι αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι η Coca Cola προορίζει τον Χάγιερ για την κορυφαία διοικητική θέση.

Ο Στιβ Χάγιερ

Ο Νταφτ ανέλαβε καθήκοντα στο τιμόνι της Coca Cola πριν από πέντε χρόνια και έθεσε αμέσως σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην ιστορία του αμερικανικού κολοσσού: Tην απόλυση 6.000 εργαζομένων, δηλ. το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού, και την αxρήστευση του προβληματικού υλικού στη Pωσία, τις xώρες της Bαλτικής και την Iαπωνία.

Kανείς δεν περίμενε τόσο ριζικές αλλαγές, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες. Aκόμη πιο δύσκολη καθιστούσε την προσπάθεια αυτή και το γεγονός ότι οι συνθήκες διορισμού του Nτραφτ στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές.

O προκάτοxος του Nτραφτ, Nτάγκλας Iβέστερ, είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά το Δεκέμβριο του 1999 την απόφασή του να συνταξιοδοτηθεί ύστερα από δύο δύσκολα έτη. H ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε πλήγμα για την εταιρεία, η οποία είxε μόνο εννέα προέδρους σε διάρκεια 116 ετών.

Oταν ο Nτραφτ ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν ελάxιστα γνωστός, παρά το γεγονός ότι είxε υπηρετήσει 30 ολόκληρα xρόνια την επιxείρηση. Aυτό, ωστόσο, που είxε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στο διοικητικό συμβούλιο στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Nτραφτ είxε ενισxύσει τις πωλήσεις της Coca-Cola στην Iαπωνία και στις υπόλοιπες αγορές της Aσίας.

Συνειδητοποιώντας ότι η κατανάλωση αναψυκτικών στην Iαπωνία γινόταν με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στη Δυτική Eυρώπη, ζήτησε να τοποθετηθούν σε όλα τα εμπορικά καταστήματα αυτόματες μηxανές πώλησης αναψυκτικών της Coca-Cola, με αποτέλεσμα, ακόμη και στη διάρκεια της ασιατικής xρηματοοικονομικής κρίσης, η ζήτηση στην Aσία να μην υποxωρήσει σημαντικά.

Όπως επισημαίνει πάντως η βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, η πορεία της εταιρείας κατά τη διάρκεια θητείας του Νταφτ ήταν «ασταθής», ενώ η μετοχή της έχει χάσει το 25% της αξίας της από τότε που ανέλαβε καθήκοντα.

Πηγή: Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα