Αναθεώρηση της πολιτικής των διοδίων για το σύνολο των δρόμων με σκοπό την καθιέρωση ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος καθώς και μελέτη των συμβάσεων παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του Ε65 και της Ιόνιας Οδού, με πρόθεση να τις αναθεωρήσει ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού & Ναυτιλίας, Γιώργος Σταθάκης.
Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τα έργα λειτουργίας και συντήρησης του Δυτικού Τομέα και των κάθετων αξόνων της Εγνατίας οδού, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι θα αναθεωρηθεί και η πολιτική των διοδίων για το σύνολο των δρόμων προς την κατεύθυνση καθιέρωσης ενός ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων ως δικαιότερο σύστημα και με ιδιαίτερη μέριμνα στην καθιέρωση «κοινωνικών διοδίων» (εφαρμογής του μέτρου δηλαδή με κοινωνικά κριτήρια).
Αφού ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική των διοδίων σχεδιάστηκε με βάση τις αρχικές συμβάσεις και τις προδιαγραφές της οικονομίας πριν από το 2009, είπε πως «αυτή η δομή είναι εκτός τόπου και χρόνου». Πρόσθεσε πως και με την αναθεώρηση των συμβάσεων πριν από δύο χρόνια πρυτάνευσε η ιδέα ότι τα έργα θα αποσβεσθούν αν εξαντλήσουμε τα ανώτατα όρια των διοδίων, όπως προβλέπονται στις συμβάσεις και αν εφαρμόσουμε την πλήρη ανάπτυξη των διοδίων, και τόνισε ότι «αυτή η πολιτική είναι χωρίς νόημα τελικά».
Αναφορικά με την Εγνατία, η οποία, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, έχει χαμηλά διόδια - είναι μόλις το μισό σε σχέση με τους υπόλοιπους οδικούς άξονες (0,03 ευρώ ανά χλμ έναντι 0,066 ευρώ ανά χλμ) -, υπογράμμισε ότι θα διατηρηθούν τα διόδια με χαμηλές χρεώσεις για τη συντήρηση του δρόμου και ταυτοχρόνως την ανάπτυξη των κάθετων αξόνων.
Δεδομένου ότι τα διόδια των άλλων αυτοκινητόδρομων «είναι εξαιρετικά υψηλά», ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε ότι η αναθεώρηση θα εισάγει άλλες μέριμνες: Πρώτον, τη μείωση της προβλεπόμενης απόδοσης και δεύτερον αύξηση του ρόλου του Δημοσίου ως μετόχου. «Για να αποφευχθεί η αύξηση των διοδίων και να κάνουμε μία προσέγγιση η οποία θα αλλάξει πιθανότατα και τη χρονική διάρκεια απόσβεσης, προκειμένου να επιτραπεί μια σημαντική μείωση των διοδίων στο σύνολο των δρόμων με βάση πάντα την αναλογική αρχή η οποία θα πρυτανεύσει» εξήγησε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ο κ. Σταθάκης είπε: «Δεν έχει πάει η εταιρεία στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη. Θα εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες να βρούμε άλλη λύση, ή μία λύση συμβατή με τις δικές μας προτεραιότητες».
«Όλοι θέλουμε να ολοκληρωθούν τα έργα και θα ολοκληρωθούν» δεσμεύτηκε ο υπουργός, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι οι παραχωρήσεις εγείρουν πολλά θέματα, όπως η κοστολόγηση, η ποιότητα των συμβάσεων επίσης, καθώς και το αν διασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση του δημόσιου συμφέροντος και των συμφερόντων των ιδιωτών.
«Προφανώς υπάρχει ένα πεδίο κριτικής στη δομή αυτών των συμβάσεων, στα χαρακτηριστικά, στις προδιαγραφές τους» τόνισε, ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του πλαισίου των συμβάσεων αυτών.
Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε πως το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ ανά χλμ, το κόστος συντήρησης κυμαίνεται από 60.000 έως 250.000 ευρώ ανά χλμ, ενώ σε άλλες συμβάσεις είναι ακόμη πιο υψηλό. Όπως μάλιστα σχολίασε, τα 6,5 δισ. ευρώ που κόστισε η Εγνατία αυτοκινητόδρομος, δεν θα αποσβεστούν ποτέ. «Αυτά είναι πάνω από τους διεθνείς μέσους όρους, κατά τη γνώμη μας» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι το κόστος των έργων θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο αν άλλαζε ο τρόπος κοστολόγησης.
Πηγή: ΑΜΠΕ