Η συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα δεν πρέπει να επικεντρώνεται στο χρέος της χώρας, αλλά στο πώς η οικονομία της θα ανακτήσει ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκλείοντας εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».
«Το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση, αλλά το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και της πρόσβασης στις αγορές» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμα χρηματοδοτημένο.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις, οι Γερμανοί αξιωματούχου εμμένουν στη θέση τους οτι το ζητημα έχει κλείσει.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γκάμπριελ παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων των γερμανικών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και τόνισε ότι «κανείς δεν κάνει καλό να παρουσιάζει την εικόνα μιας σύγκρουσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας».
«Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην ΕΕ. Μια αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης, ή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, του υπολοίπου της ΕΕ. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να λύσουμε αυτή τη διαμάχη» σημείωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόσθεσε:
«Μέρος αυτού είναι και να μην δημιουργείς συνεχώς νέες συζητήσεις, να μην προσωποποιείς, να μην προσπαθείς να συνδέεις με ιστορικές ευθύνες. Διότι αυτό όλο και πάλι δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εθνική διαμάχη. Αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά».
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, χαρακτηρίζει «πολιτικά επικίνδυνη» την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και επαναλαμβάνει ότι το θέμα είναι οριστικά διευθετημένο.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο κ. Σταϊνμάιερ τάσσεται κατά του ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας. «Όποιος υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι αντιμετωπίσιμη, ξεχνάει πώς θα την εκλάβει ο κόσμος. Λάθος θα ήταν, επίσης, να ξεκινήσουμε έναν καβγά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ