ΟΟΣΑ: Απαραίτητος ο συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την ανάπτυξη

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 13:04
UPD:13:14
Wikimedia Commons

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις κατάλληλες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάκαμψης και να μην επαφίενται αποκλειστικά στον χαμηλό πληθωρισμό και στη χαλαρή νομισματική πολιτική ώστε να εξασφαλίσουν όρους ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Ισορροπία της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής συστήνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην εξαμηνιαία έκθεση που παρουσίασε σήμερα, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αποκλειστική χρήσης μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τις κατάλληλες πολιτικές για την ενίσχυση της ανάκαμψης και δεν θα πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στον χαμηλό πληθωρισμό και τη χαλαρή νομισματική πολιτική ώστε να εξασφαλίσουν όρους ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Μολονότι οι προοπτικές ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών βελτιώνονται, η ανάπτυξη παραμένει πολύ ισχνή ώστε να «επιδιορθώσει και να ενεργοποιήσει την αγορά εργασίας», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας ότι ο «χαμηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια δημιουργούν τον κίνδυνο χρηματοοικονομικής αστάθειας, καθώς αναλαμβάνονται υπέρμετροι κίνδυνοι λόγω της ρευστότητας και όχι ως αποτέλεσμα των θεμελιωδών στοιχείων της οικονομίας.

Στο σκέλος των εκτιμήσεων, ο ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε την πρόβλεψή του περί ανάπτυξης 3,1% φέτος στην αμερικανική οικονομία και 3,0% το 2016. Αναβάθμισε, παράλληλα, τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 1,4% φέτος και στο 2% το 2016, υψηλότερα κατά 0,3% σε σχέση με την έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου, εξαιτίας της θετικότερης του αναμενομένου επίδοσης της γερμανικής οικονομίας.

Η πρόβλεψη για την Ιαπωνία αναθεωρήθηκε στο 1,0% φέτος και 1,4% το 2016, με αύξηση 0,2% και 0,4%, αντίστοιχα, ενώ προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ 8,0% το 2016 για την Κίνα.

Συνολικά, για τις οικονομίες που αποτελούν το 70% της παγκόσμιας οικονομίας -τις ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδά, Κίνα, Ινδία και Βραζιλία - ο ΟΟΣΑ εκτιμά αύξηση ΑΕΠ το 2015 κατά 4,0%.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα