Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο γερμανικός δείκτης DAX έσπασε τη Δευτέρα το «φράγμα» των 12.000 μονάδων. Ποιοι οι λόγοι αυτής της εξέλιξης και πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτή η ευφορία στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αναρωτιέται η Deutsche Welle.
Ο αναλυτής της Baader Bank, Ρόμπερτ Χάλβερ, επισημαίνει: «Στον DAX διαπιστώνουμε καθημερινά, τρόπον τινά, μια “τεχνητή γονιμοποίηση”. Οφείλεται στο εξής δυναμικό τρίπτυχο: οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει πολύ χρήμα στην αγορά, τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά και το ευρώ είναι εξαιρετικά αδύναμο, τα τρία αυτά στοιχεία οδηγούν στην εκτόξευση του δείκτη».
«Ο DAX είναι φίλος του αδύναμου ευρώ καθώς έτσι ωφελούνται οι εξαγωγές. Διαπιστώνουμε επίσης ότι όταν οι αποδόσεις, τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και ομολόγων είναι τόσο χαμηλά, τότε οι διαχειριστές περιουσιών αναγκάζονται σχεδόν να αγοράσουν μετοχές. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι της εποχικής θα τη χαρακτήριζα, εξέλιξης αυτής», προσθέτει ο Χάβερ σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle.
Μη υγιής η εξέλιξη
Ο ειδικός πάντως δεν χαρακτηρίζει υγιή την εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας ότι υπό κανονικές συνθήκες, ο γερμανικός δείκτης δεν θα «έσπαγε» ποτέ το φράγμα των 12.000 μονάδων.
«Δεν ζούμε όμως πλέον σε κανονικές εποχές. Έχουμε κεντρικές τράπεζες που εν μέρει πιέζουν τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ομόλογα της Γερμανίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης έχουν αυτή τη στιγμή αρνητική απόδοση. Δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε σε πελάτες καθώς θα έχαναν χρήματα. Αναλογιστείτε ότι η ΕΚΤ διοχετεύει κάθε μήνα 60 δισ. ευρώ στις αγορές. Κάπου πρέπει να πάνε αυτά τα χρήματα. Δεν είναι όμως υγιές. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε όμως και διορθώσεις, οι οποίες είναι απολύτως φυσιολογικές».
Ο Ρόμπερτ Χάλβερ αποδίδει την ευφορία στις χρηματαγορές πρωτίστως στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ευρωτράπεζα θα συνεχίσει για μεγάλο ακόμη διάστημα στο δρόμο που έχει χαράξει ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, με συνέπεια να συνεχιστεί και το ράλι στο γερμανικό χρηματιστήριο και όχι μόνο.
Τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit;
Ο ίδιος πάντως δεν διακρίνει προς το παρόν τουλάχιστον, κινδύνους. «Δεν βλέπω κάποιο κραχ. Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία για να γίνει», αναφέρει.
«Η παγκόσμια οικονομία είναι υγιής, η νομισματική πολιτική είναι γενναιόδωρη ενώ και οι τιμές της ενέργειας είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Αναμφίβολα θα υπάρξει μια εξυγίανση, αλλά όχι κραχ. Διότι το παρελθόν μας διδάσκει με σαφήνεια το εξής: τα κραχ προκαλούνται όταν οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν μια περιοριστική νομισματική πολιτική, εντούτοις εγώ δεν διακρίνω κάτι τέτοιο. Ενδεχομένως να προβάλει κανείς το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξει ένας ‘μαύρος κύκνος', ένα απρόβλεπτο γεγονός. Φυσικά υπάρχουν και γεωπολιτικές συγκρούσεις στον κόσμο, στη Ρωσία για παράδειγμα. Εάν υπάρξει εκεί κλιμάκωση της κατάστασης, τότε θα έχουμε φυσικά διαφορετικά δεδομένα και αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ούτε η ΕΚΤ», σημειώνει ο Χάλβερ.
Όσον αφορά το ερώτημα, τι θα συμβεί αν εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, ο ειδικός είναι κατηγορηματικός: «Θα έχουμε δυο με τρεις αδύναμες μέρες και μετά τα χρηματιστήρια θα αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν. Το Grexit αυτό, την έξοδο από την Ευρωζώνη, μπορούμε να την αντέξουμε».
Πηγή: Deutsche Welle