Η Ελλάδα και οι άστεγοι

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 14:41
UPD:14:42
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η αριθμητική αποτύπωση του φαινομένου των αστέγων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη δεδομένης της απουσίας ενός ολοκληρωμένου θεσμικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και του αποκλεισμού από την κατοικία. Πάντως, τόσο η Κλίμακα όσο και ο δήμος της Αθήνας εκφράζουν στη «Ν» την εκτίμηση ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης καταγράφεται πράγματι αύξηση των άστεγων πολιτών στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πηγές από τη δημοτική αρχή, οι άστεγοι οι οποίοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας ανέρχονται στους 1.200. Στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι εθισμένοι σε τοξικές ουσίες και ευρύτερα άνθρωποι με δυσκολίες στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τις αρχές. Θα έλεγε κανείς ότι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των «συνειδητοποιημένων» αστέγων μεγάλων πόλεων του εξωτερικού όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τις ημέρες ψύχους, οπότε και ο δήμος επιστρατεύει χώρους διανυκτέρευσης, η πλειοψηφία των αστέγων δεν ανταποκρίνεται. Άλλωστε, σύμφωνα με εργαζόμενους στους τομείς πρόνοιας του δήμου, οι περισσότεροι από τους άστεγους στους δρόμους της Αθήνας περνούν στον δρόμο έναν ορισμένο αριθμό ημερών μέσα στη βδομάδα, κάνοντας διαλείμματα σε κατοικίες συγγενών ή φίλων τους. Ευρύτερα υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας σε δομές του δήμου οι οποίες δεν αξιοποιούνται πάντα και πλήρως.

Ο δήμος στηρίζει συνολικά 20.000 ανθρώπους σε καθημερινή βάση (άστεγοι, συσσίτια, κουπόνια διατροφής, φιλοξενία οικογενειών κ.ά), γεγονός που καταδεικνύει ότι σε διαφορετική περίπτωση η κοινωνική κρίση στην πρωτεύουσα θα είχε σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Σημειωτέον, τα συσσίτια του δήμου εξυπηρετούν από 300 άτομα το 2009 σε 1.500 σήμερα (90% Έλληνες και 10% αλλοδαποί). Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου της Αθήνας το 2013, το 54% των αστέγων είναι Έλληνες, το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια, το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενο και το 76% είναι ηλικίας μεταξύ 26 και 55 ετών. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα