Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χ.Α.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 11:25
UPD:11:25
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ανοδικά αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αφορμή τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο που μπορεί να οδηγήσουν λίαν συντόμως σε ένα τέλος της φθοροποιού στάσης αναμονής.

Στις 11:20, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 3,20% στις 786,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 14 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 κερδίζει 3,30% στις 232,12 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 4,38% στις 601,53 μονάδες.

Χτες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, εξέλιξη που κρίνεται ιδιαίτερα θετική, καθώς η Ελλάδα αναζητά μια πολιτική λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Το Χ.Α. εμφανώς αναζητεί μια λύση που μπορεί να άρει την αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους εγχώριους επενδυτές (+9,81%), η ελληνική κεφαλαιαγορά χάνει πάνω από το 18,6% της αξίας της, με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει πάνω από το 38%.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά οδηγεί το σύστημα σε μία πιστωτική ασφυξία, όσο δεν βρίσκεται μία μόνιμη λύση. Ακόμα και αν αυξηθεί το όριο στην έκδοση εντόκων θα δώσει βραχυπρόθεσμα λύση, αλλά θα είναι «ασπιρίνη» στην παρούσα φάση, οπότε λογικό είναι να χρειαστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα μία πιο ασφαλής πρόταση χρηματοδότησης, με την κυβέρνηση να πρέπει να ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά έχει μεν υπογράψει στην συμφωνία αλλά δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει.

Υπό αυτά τα δεδομένα, σήμερα βλέπουμε μια αντίδραση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με την Alpha Bank να ηγείται της κίνησης καταγράφοντας κέρδη 6,91% στα 0,3250 ευρώ. Επίσης, η ΔΕΗ ενισχύεται κατά 6,52%, η Πειραιώς κατά 6,27% και η Motor Oil κατά 6,63%.

Κέρδη άνω του 4% καταγράφουν η MIG, η Aegean και η Μυτιληναίος, άνω του +3% βρίσκονται οι ΓΕΚ Τέρνα, η Folli Follie, η Ελλάκτωρ, η ΕΥΔΑΠ, η Εθνική, η ΜΕΤΚΑ, η ΕΧΑΕ και η Τιτάν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα