Σημαντική βελτίωση παρουσιάζεται στο ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας στο Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ.
Σε αντίθεση με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών του ΕΒΕΑ, για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια διεξαγωγής του Οικονομικού Βαρομέτρου παρουσιάζονται τα υψηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας.
Συγκεκριμένα, τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες (39%) θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί, σε αντίθεση με το προηγούμενο υψηλό ποσοστό του 22% που είχε σημειωθεί καθ' όλη τη προηγούμενη τετραετία.
Υυψηλό όμως είναι και το ποσοστό των συμμετεχόντων που διατηρούν απαισιόδοξη στάση για τη πορεία της οικονομίας, καθώς φθάνουν το 50%, ποσοστό όμως που είναι το χαμηλότερο της τετραετίας, αλλά και αρκετά χαμηλότερο από το προηγούμενο χαμηλό 57%. Προ τριετίας το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας είχε φτάσει το 93%.
Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις και για την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, αφού πάλιπάλι 4 στους 10 συμμετέχοντες (39%) είναι αισιόδοξοι για τη μελλοντική τους πορεία, πέντε στους 10 (52%) διατηρούν πιο απαισιόδοξη στάση, ενώ οι εκτιμήσεις ολοκληρώθηκαν με ποσοστό αποχής στο 10%.
Και εδώ σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας των πολιτών για τη βελτίωση της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης καθ' όλη τη τετραετία διεξαγωγής της έρευνας του οικονομικού βαρομέτρου του ΕΒΕΑ.
Εξάλλου, ποσοστό 53% των συμμετεχόντων συμφωνεί με τον υφιστάμενο τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 34% των συμμετεχόντων που διαφωνεί. Το 13% που δεν θέλησε να απαντήσει στη σχετική ερώτηση.
Σε άλλο ερώτημα για την αξιολόγηση των οικονομικών προτάσεων που προτείνει η νέα κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους, έξι στους 10 συμμετέχοντες δηλώνουν ότι οι νέες προτάσεις διαφέρουν ουσιαστικά από τις αντίστοιχες προτάσεις που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τρεις στους 10 θεωρούν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των προτάσεων των δυο κυβερνήσεων, ενώ το υπόλοιπο 10% των ερωτηθέντων αποφάσισε να μη συμμετάσχει.
Αναφορικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχεδόν πέντε στους 10 ερωτηθέντες (47%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους δανειστές, τέσσερις στους 10 (38%) θεωρούν ότι η ιδανική λύση είναι να έρθει σε ρήξη μαζί τους, ενώ το υπόλοιπο 10% αποφάσισε να μην απαντήσει.
Η έρευνα διεξήχθη από την ALCO, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 9 και 13 Μαρτίου 2015.
Πηγή: ΑΜΠΕ