Αυξημένα κατά 63% τα κέρδη του ομίλου της Alpha Bank

Μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2004 09:42

Σε 284,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2003 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Alpha Bank, μετά τους φόρους και την αναλογία τρίτων, σημειώνοντας αύξηση κατά 63% σε σχέση με το 2002, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 174,4 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 61%.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της τράπεζας, το παραπάνω αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στη δυναμική αναπτύξεως των χρηματοδοτήσεων ιδιωτών που φέρουν καλύτερες αποδόσεις και του αυστηρού προγράμματος συγκρατήσεως του λειτουργικού κόστους που εφαρμόζεται με συνέπεια.

Τα έσοδα από καθαρά τραπεζικές εργασίες αυξήθηκαν κατά 12,8%, κυρίως λόγω της αυξήσεως κατά 16,6% του καθαρού εσόδου τόκων και των αναπροσαρμοσμένων προμηθειών κατά 3%.

Το καθαρό περιθώριο τόκων κατέγραψε αύξηση σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 3,0% έναντι 2,68% το 2002, κυρίως λόγω της σημαντικής αυξήσεως του όγκου των εργασιών των καταναλωτικών δανείων που ενσωματώνουν αυξημένα επιτοκιακά περιθώρια, της προοδευτικής ωριμάνσεως των επιτοκίων χαμηλής εκκινήσεως των στεγαστικών δανείων και της διευρύνσεως των περιθωρίων των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα το τέταρτο τρίμηνο, το καθαρό περιθώριο τόκων ανήλθε σε 3,17%.

Όσον αφορά στα έσοδα από προμήθειες υπάρχει σημαντική επιτάχυνση στο τέταρτο τρίμηνο, προερχόμενη κυρίως από χρεώσεις συναλλαγών και εξόδων χορηγήσεως δανείων (κυρίως στεγαστικών και καταναλωτικών), καθώς και από προμήθειες χρηματιστηριακών πράξεων, παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών σε επιχειρήσεις και διαθέσεως αμοιβαίων κεφαλαίων λόγω της βελτιώσεως των συνθηκών της αγοράς. Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να τονωθούν ακόμη περισσότερο εφέτος μετά την πρόσφατη υιοθέτηση νέας τιμολογιακής πολιτικής για τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και την αύξηση του όγκου εργασιών που αναμένεται το έτος 2004.

Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις συνετέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση της κερδοφορίας του 2003, ανερχόμενα σε Ευρώ 111,8 εκατ. Τα έσοδα αυτά προέκυψαν από συγκρατημένη συνήθη ανάληψη κινδύνων σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες των αγορών και της ρευστοποιήσεως του μετοχικού χαρτοφυλακίου της απορροφηθείσας Alpha Επενδύσεων.

Η συνολική κερδοφορία ενισχύθηκε περαιτέρω, λόγω της μειώσεως του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία σε περιπτώσεις συγχωνεύσεως, ανάλογες με αυτή της Alpha Επενδύσεων, η οποία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2003 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Νοέμβριο του 2003. Το φορολογικό πλεονέκτημα θα επαναληφθεί και κατά την επόμενη χρήση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Τέλος, τα αποτελέσματα είναι ενισχυμένα από την πραγματοποίηση εκτάκτων μη επαναλαμβανόμενων κερδών από την πώληση ακινήτων του Ομίλου, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας και την εντυπωσιακή ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσεως απεφάσισε να προταθούν στη Γενική Συνέλευση προς έγκριση τα εξής:

- Διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,40 ευρώ ανά μετοχή κατά τη χρήση 2002, δηλαδή αύξηση 50%.

- Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας από αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων μέσω της διανομής δωρεάν μετοχών με αναλογία 2:10.

- Σύσταση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών για λόγους σταθεροποιήσεως της τιμής της μετοχής.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, δήλωσε: «Τα εντυπωσιακά μας αποτελέσματα και η ισχυροποίηση της θέσεώς μας στην αγορά είναι απόρροια της μακροχρόνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε να εξυπηρετούμε την πελατεία μας με τον καλύτερο τρόπο και να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα των μετόχων μας. Το 2003 αξιοποιήσαμε τις υπάρχουσες και δημιουργήσαμε νέες πηγές εσόδων για την Τράπεζά μας σε όλους τους τομείς. Παράλληλα επιδιώξαμε την περαιτέρω εδραίωση του ονόματός μας στην αγορά και την ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης με την πελατεία μας. Σημαντικά οφέλη αποκομίσαμε και από την αναδιοργάνωση του Ομίλου.

Η συγκέντρωση των υποστηρικτικών εργασιών και η αναδιάταξη του Δικτύου, επέτρεψε την καλύτερη αξιοποίηση των συστημάτων μας και την ορθολογικότερη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του προσωπικού, αυξάνοντας την παραγωγικότητά μας. Επίσης, υλοποιήσαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, υπερδιπλασιάζοντας την κεφαλαιακή μας βάση. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, το οποίο προαναγγέλλεται προσοδοφόρο. Οι εργασίες μας επεκτείνονται με σταθερότητα στην τοπική αγορά, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην ανάπτυξη της οποίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, εμείς στην Alpha Bank, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το όνομά μας συνδέεται με τη μεγάλη εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Ήδη, ως Επίσημη Τράπεζα συμμετέχουμε στα οφέλη από την διεξαγωγή των Αγώνων, που θα συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στην κερδοφορία μας και στο μέλλον.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα