Επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά

Ωθηση από τα οικονομικά και εταιρικά νέα
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:09:17

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ αφότου ο Nasdaq υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους, οι μετοχές ενισχύθηκαν χθες, καθώς τα σχόλια του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, στήριξαν τη Wall Street και τα στοιχεία για τις κατοικίες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αγορά παραμένει ισχυρή παρά τη μικρή μείωση στις πωλήσεις.

Ο Γκρίνσπαν είπε μεν ότι υπάρχουν «ευνοϊκές προοπτικές» για σταθερή οικονομική ανάπτυξη, προσέθεσε όμως ότι το αυξανόμενο κυβερνητικό χρέος επηρεάζει τις δημοσιονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προμηθευτή προϊόντων υπολογιστών Ingram Micro και του γνωστού οίκου κοσμημάτων Tiffany & Co. ώθησαν τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές ύστερα από πτώση πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων. Η μετοχή της Ingram Micro ενισχύθηκε 16,5%, ενώ της Tiffany 5%.

Ο δείκτης Dow Jones έκλειεσ στις 10.601,62 μονάδες αυξημένος κατά 0,33% και ο Nasdaq στις 2.022,98 μονάδες με κέρδη 0,87%.

Ανοδικά κινήθηκε και η Ευρώπη, καθώς τα κέρδη του κλάδου ασφαλειών, προϊόντων καπνού, ειδών διατροφής και ποτών έδωσαν ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι φήμες περί εξαγορών συνεχίστηκαν και χθες με αποδέκτη τις τηλεπικοινωνίες, ωθώντας τη μετοχή του γαλλικού ομίλου Vivendi Universal σε άνοδο 4%.

Η άνοδος πυροδοτήθηκε από φήμες ότι η βρετανική Vodafone ενδέχεται να υποβάλει προσφορά για να αποκτήσει τον έλεγχο του τμήματος κινητής τηλεφωνίας SFR της Vivendi.

Παράλληλα, η μετοχή του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Aviva ενισχύθηκε 3,4%, αγγίζοντας τα καλύτερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2002.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των λεγόμενων «αμυντικών» κλάδων, όπως οι καπνοβιομηχανίες, αποτελούν ένδειξη ότι οι επενδυτές αρχίσουν να διαφοροποιούνται από τους πιο κερδισμένους κλάδους της αγοράς, όπως τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες και μίντια, αν και οι τρεις τελευταία κινήθηκαν επίσης ανοδικά χθες.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,5%, μόλις κατά 10 μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλότερα 19 μηνών της προηγούμενης εβδομάδας. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή πτώση 0,24%, καθώς τα προχθεσινά εξασθενημένα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχίες για την ισχύ της αμερικανικής οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αντιστάθμισαν τις απώλειες.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα