Αυξημένος κατά 16,7% σε σχέση με το 2002 εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών του Ομίλου του ΟΤΕ λόγω ενοποίησης της ROMTELECOM. Ειδικότερα, τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία του Ομίλου, που αύξησαν τη συμμετοχή τους στον κύκλο εργασιών και αντιπροσωπεύουν το 24,7% των εσόδων έναντι 22,1% της προηγούμενης χρήσης, ανήλθαν στα € 1223,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 30,4%.
Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην αύξηση της συνδρομητικής βάσης όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου (Cosmote, AMC, Globul & Cosmofon) καθώς και της χρήσης κινητών τηλεφώνων. Επίσης σημαντική παραμένει η βαρύτητα των Νέων Υπηρεσιών στον Κύκλο Εργασιών του Ομίλου (ISDN, Internet, ATM , Μισθωμένες γραμμές), τα έσοδα από τις οποίες αυξήθηκαν στη χρήση 2003 κατά 25,6% έναντι του 2002.
Το κόστος υπηρεσιών του Ομίλου ανέρχεται στα 3609,7 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς την ROMTELECOM θα διαμορφώνονταν στα 2948,9 με αύξηση 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συγκρατημένη αυτή αύξηση, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Διοίκησης για περιορισμό του κόστους κυρίως στην Μητρική εταιρεία το οποίο στη χρήση 2003 εμφανίζεται σταθεροποιημένο (μικρή μείωση 0,4%). Ας σημειωθεί ότι το κόστος υπηρεσιών του Ομίλου επηρεάστηκε στη χρήση 2003 από τις δαπάνες για την υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην καταβολή τμήματος της χορηγίας, η οποία ανέρχεται σε 59 εκατ. ευρώ συνολικά), καθώς και από δραστηριότητες εταιρειών οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση εσόδων στις επόμενες χρήσεις, όπως η Hellas Sat (Ελληνοκυπριακός δορυφόρος), CosmoFon (πΓΔΜ) και Globul (Βουλγαρία).
Αύξηση κατά 6,3% έναντι του 2002 παρουσιάζουν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), εμφανίζουν δε και βελτίωση του ρυθμού αύξησης έναντι του Α’ Εξαμήνου του ιδίου έτους (όπου η αύξηση ήταν 2,2%).
Το περιθώριο EBITDA ανήλθε το 2003 στο 40,5% και, παρά τη μείωση κατά 4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2002 λόγω ενοποίησης της RomTelecom, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Επισημαίνεται ότι λόγω απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ROMTELECOM, οι οικονομικές της καταστάσεις ενοποιούνται πλήρως από τις 3-3-2003 και συνεπώς ο κύκλος εργασιών και το κόστος του Ομίλου για τη χρήση 2003 επηρεάζονται σημαντικά από τα αντίστοιχα μεγέθη του δεκαμήνου (Μάρτιος - Δεκέμβριος 2003) της ενοποιούμενης εταιρείας.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ ανήλθαν σε 433,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 25,3% σε σχέση με το 2002, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 345,8 εκατ. ευρώ.
Στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με τα αμερικανικά λογισιτκά πρότυπα, τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ διαμορφώθηκαν στα 83,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας ύψους 51,9 εκατ. ευρώ στο 2002.
Τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA του ΟΤΕ στο σύνολο της περυσινής χρήσης ανήλθαν σε 1,90 δισ. ευρώ έναντι 1,72 δισ. ευρώ στο 2002.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2003, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Λευτέρης Αντωνακόπουλος, υπογράμμισε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε ικανοποιητικές επιδόσεις το 2003, μια χρονιά κατά την οποία, η ανθεκτικότητα, η ετοιμότητα και η ευελιξία του επιβεβαιώθηκαν ποικιλοτρόπως. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας οι πρώτες σοβαρές προκλήσεις του ανταγωνισμού ενισχύθηκαν και από το ρυθμιστικό περιβάλλον που επικρατεί. Ήδη με την καινούργια εμπορική τιμολογιακή πολιτική και κατάλληλες κινήσεις marketing συγκρατούμε ικανοποιητικά το μερίδιο αγοράς μας και ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις προκλήσεις του ανταγωνισμού. Στη Ρουμανία, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της RomTelecom υλοποιείται παρά τις ανταγωνιστικές πιέσεις και την αστάθεια στα μακρο-οικονομικά δεδομένα της χώρας.
Επίσης, η RomTelecom επωφελείται από την τιμολόγηση σε ευρώ, καθώς και από την επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης του προσωπικού. Οι παράγοντες αυτοί κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για τη συνέχιση εφαρμογής ενός αυστηρού προγράμματος ελέγχου του κόστους. Για την Cosmote, προτεραιότητα δίνεται στην προώθηση νέων υπηρεσιών που αυξάνουν το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά χρήστη (ARPU), ενώ για τις λοιπές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του εξωτερικού προτεραιότητα έχει η γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου τους.
Εξάλλου, βάσει του πρόσφατου νόμου Ν. 3229/2004, ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της αξίας των ακινήτων, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων υπεραξιών. Σε κάθε περίπτωση ο Όμιλος ΟΤΕ εισήλθε στο 2004 με καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να κινηθεί πάνω από τα σημερινά επίπεδα EBITDA.»