S&B: Συμφωνία για την εκμετάλλευση ορυχείου στην Κίνα

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2004 14:50

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την πλειοψηφική συμμετοχή της σε μία νέα κοινή εταιρεία (joint venture) με αντικείμενο την εκμετάλλευση ορυχείου κοκκώδους βολλαστονίτη στην Κίνα, καθώς και τη λειτουργία σχετικής μονάδας επεξεργασίας. Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων κινεζικών αρχών.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, το ορυχείο και το εργοστάσιο βρίσκονται κοντά στην πόλη Χουλάν (Hulan), στην επαρχία Τζιλίν (Jilin), 850 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Πεκίνου, και μέχρι σήμερα ανήκε στην εταιρεία Jilin Wollastonite Development Co. Ltd. (JWD). Στη νέα κοινή εταιρεία που δημιουργείται μαζί με την JWD, η S&B - μέσω της θυγατρικής της SIBIMIN OVERSEAS Ltd.- θα ελέγχει το 51% και θα έχει την ευθύνη της διοίκησης. Η συμμετοχή της S&B θα αυξηθεί σε 75% εντός 3 ετών με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας.

To ορυχείο σήμερα έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 50.000 τόννων βολλαστονίτη, ενώ η μονάδα επεξεργασίας έχει σημερινή δυναμικότητα 24.000 τόννων/έτος. Τα αποθέματα βολλαστονίτη εκτιμώνται σε 1,5 εκατ. τόννους και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.

Ο βολλαστονίτης αποτελεί εξειδικευμένο ορυκτό, το οποίο χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία, στα πλαστικά, καθώς και στα κεραμικά. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα βολλαστονίτη στον κόσμο. Σήμερα, η S&B δραστηριοποιείται στην εμπορία βολλαστονίτη μέσω του κλάδου Βιομηχανικών Ορυκτών Otavi και είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους προμηθευτές κινεζικού βολλαστονίτη στην Ευρώπη.

Η επένδυση αυτή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, σηματοδοτεί τη διεύρυνση της δραστηριότητας του κλάδου Otavi της S&B από το στάδιο της επεξεργασίας και εμπορίας εξειδικευμένων ορυκτών και σε αυτό της εξόρυξής τους. Αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις βολλαστονίτη της Otavi στα € 7 εκατ. και να μειώσει το κόστος της πρώτης ύλης. Παράλληλα, η εμπειρία της S&B στο σχεδιασμό και την εκμετάλλευση ορυχείων θα συμβάλει στην ορθολογική, μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση των αποθεμάτων βολλαστονίτη του Χουλάν.

Σχετικά με τη νέα επιχειρηματική κίνηση της S&B, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας, Ευθύμιος Βιδάλης δήλωσε ότι «Η επένδυση αυτή αξιοποιεί την επί 8 έτη συσσωρευμένη πολύτιμη εμπειρία μας στην Κίνα και μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε μία ακόμα καθετοποιημένη αλυσίδα εξειδικευμένου βιομηχανικού ορυκτού, όπως ο βολλαστονίτης, από την αγορά της Ευρώπης στα ορυχεία της Κίνας. Στόχος μας είναι η περαιτέρω δραστηριοποίηση στην παγκόσμια αγορά καθώς και η σταδιακή απόκτηση και άλλων ορυχείων και μονάδων επεξεργασίας στην Κίνα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα