Πόσο θα κρατήσει η διόρθωση

Περιορίστηκαν τα κέρδη στην Ευρώπη
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:09:46

Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς συνεχίστηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω αποθαρρυντικών οικονομικών στατιστικών στοιχείων. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιανουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο, ενώ οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν 1,8% τον ίδιο μήνα.

«Αναμφισβήτητα η αγορά βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, το θέμα όμως είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει», επισήμαναν αναλυτές. Η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Boeing άσκησε πιέσεις στον Dow Jones, καταγράφοντας απώλειες 3,5%, ενώ η μετοχή της General Motors έχασε 2,7% της αξίας της.

Ο δείκτης Dow Jones έκλειεσε στις 10.580,14 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,20% και ο Nasdaq στις 2.032,57 μονάδες με κέρδη 0,47%.

Στην Ευρώπη, ο ενεργειακός κλάδος βοήθησε τις μετοχές να παραμείνουν σε θετικό έδαφος, χάρη σε επενδυτική αναβάθμιση του πετρελαϊκού τομέα από την JP Morgan αλλά και στην άνοδο των τιμών του αργού, όμως οι μαζικές ζημίες της Abbey National και τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της Nestle μετρίασαν τα κέρδη.

Οι μετοχές της ΒΡ και της Shell ενισχύθηκαν 2% και 2,3%. Αντίθετα, οι μετοχές του τραπεζικού τομέα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους χαμένους, καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ενυπόθηκων δανείων της Βρετανίας, η Abbey National, παρουσίασε ζημίες πέντε φορές μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες. Η μετοχή της υποχώρησε 11,8%.

Τα κέρδη της ευρωπαϊκής αγοράς περιορίστηκαν εν μέρει και μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων για παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο, τα οποία απογοήτευσαν την αγορά, καθώς ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Οι επενδυτές ωστόσο στηρίχθηκαν στις παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά εξαιρουμένου του αμυντικού τομέα, οι οποίες ενισχύθηκαν 3,6% τον Ιανουάριο.

Στρατηγικοί αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ προσέφερε κάποιο στήριγμα στις μετοχικές τιμές, καθώς αρκετοί επενδυτές επέστρεψαν επιλεκτικά σε μετοχές που είχαν εγκαταλείψει, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και φαρμακοβιομηχανίες με μεγάλες εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,19%, ο CAC στο Παρίσι 0,32% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,31%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,94%, στηριζόμενος από εξαγωγικούς ομίλους, όπως Sony.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα