Aμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Δεν αιφνιδίασε η ΕΚΤ
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2001 16:05

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει στο 4,5%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 5,5% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρά τη σημαντική υποχώρηση που παρουσίασε τον Ιούνιο παραμένει πάνω από το επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε τον Ιούνιο στο 3% από 3,4% το Μάιο. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και μέλος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό και επεσήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν ακόμη περισσότερο προς το τέλος του έτους, όπως κατ' επανάληψη έχουν τονίσει στο παρελθόν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, και άλλα στελέχη της τράπεζας. Ο κ. Κονστάντσιο δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων άφησε ανεπηρέαστη τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πάνω από την περιοχή των 87 σεντς.

Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα