Ν. Γκαργκάνας: Δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης των επιτοκίων

Συνέντευξη στους “Financial Times”
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2004 13:46
UPD:13:50

Η ΤΑΧΕΙΑ ανάκαμψη στις ΗΠΑ και την Ασία δίνει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης και επομένως δεν υπάρχουν λόγοι περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων του ευρώ.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στους “Financial Times” ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλαος Γκαργκάνας, απαντώντας ουσιαστικά στις εκκλήσεις που απηύθυναν πρόσφατα στην ΕΚΤ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε μάλιστα ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,6% στο τρέχον έτος ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε επίσης πως δεν θεωρεί ότι η ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. «Η ανατίμηση του ευρώ έχει προκαλέσει υπερβολικές ανησυχίες. Πρέπει, ωστόσο, να εξετάσουμε τους ιστορικούς μέσους όρους των συναλλαγματικών ισοτιμιών και να παραμείνουμε ψύχραιμοι», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προβεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την ερχόμενη Πέμπτη έπειτα από τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/27/880955.htm .

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε πως η θα πρέπει να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Λύση η μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Γερμανό καγκελάριο, στα προβλήματα των εξαγωγών της Γερμανίας από το ισχυρό ευρώ.

Σε μία ασυνήθιστα ευθεία παρέμβαση στις αποφάσεις της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR, υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα του δέχθηκε πλήγμα από την ισχυροποίηση του ευρώ, καλώντας τις νομισματικές αρχές να αναλάβουν δράση.

«Η εξασθένηση του δολαρίου και η ισχύς του ευρώ προκαλούν προβλήματα στις εξαγωγές μας» είπε. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με ιδιαίτερη προσοχή», συμπλήρωσε.

Η έκκληση Σρέντερ προς την ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων έδειξε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Ιταλού υφυπουργού Βιομηχανίας, Αντόλφο Ούρσο, που υπογράμμισε: «Η μείωση των εξαγωγών προς Κίνα και ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στην τεχνητή άνοδο του κόστους των προϊόντων μας. Για το λόγο αυτό ζητούμε διαφορετική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, έσπευσε κι αυτός να κλιμακώσει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τη φθίνουσα «όρεξη» για το ευρώ, καθώς το δολάριο έδειξε νέα ενίσχυση μετά τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδά του.

Ο κ. Ραφαρέν, μιλώντας σε γεύμα που διοργανώθηκε από τα ΜΜΕ στο Παρίσι, τόνισε ότι συμμερίζεται την άποψη του καγκελαρίου Σρέντερ, για την ανάγκη δηλαδή της μείωσης των επιτοκίων και για το ότι η συναλλαγματική αστάθεια δεν συμβάλλει στην ευρωστία είτε των ΗΠΑ είτε της Ευρώπης. «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του κ. Σρέντερ» τόνισε.

Ο καγκελάριος εν τω μεταξύ, σε χθεσινή συνέντευξή του στους «Financial Times» τονίζει ότι στη (σημερινή) συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους θα θέσει το θέμα της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα