ΓΣΕΒΕΕ: Οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της οικονομικής δραστηριότητας

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 19:23
UPD:19:27
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Την ημερίδα διοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ, ο δήμος Αγίου Δημητρίου, το Κίνημα Πολιτών Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε και η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Την άποψή του για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Κουράσης σε ημερίδα στο δημαρχείο  Αγίου Δημητρίου με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Κατανάλωση : Βασικοί Πυλώνες για την στήριξη της εγχώριας αγοράς και την έξοδο από την Κρίση».

Ο κ. Κουράσης σημείωσε ότι η μείωση του δημοσίου χρέους και η εξυπηρέτησή του είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάκτηση της οικονομικής δραστηριότητας, όχι όμως και επαρκής.

Όπως είπε η αποκατάσταση των διαθέσιμων εισοδημάτων, η ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας εξαρτάται από τη συνδρομή των ακόλουθων παραγόντων ή προϋποθέσεων:

H πρώτη προϋπόθεση είναι η θεσμοθέτηση ενός πάγιου, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα είναι θεμελιωμένο στις αρχές του ανταποδοτικού οφέλους αφενός και της φοροδοτικής ικανότητας αφετέρου.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση, αλλά και ο εξορθολογισμός των δημοσίων επενδύσεων, που σε καμία περίπτωση  δεν σημαίνει επιστροφή στην επενδυτική ευφορία  της δεκαετίας του 1990 και τις αλόγιστες σπατάλες.

Μία τρίτη, τέλος, προϋπόθεση είναι ο ριζικός ανασχεδιασμός των κοινωνικών μεταβιβάσεων και η αποφυγή καταβολή τους σε χρήμα. Αντίθετα, Η καταβολή των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος μπορεί να ενισχύσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα, λειτουργώντας σαν ένα είδος ήπιας υποκατάστασης εισαγωγών.

Ακόμη ο κ. Κουράσης υπογράμμισε πως με τα πιο επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ο κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών, έχει μειωθεί κατά 70% από το 2010 μέχρι και το 2013, ενώ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη 230.000 επιχειρήσεις.

«Απαίτηση των καιρών είναι λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ, ο δήμος Αγίου Δημητρίου, το Κίνημα Πολιτών Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε και η ΕΚΠΟΙΖΩ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα