Σε θολό τοπίο συνεδριάζουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 07:41
UPD:09:26
EPA/ARNE DEDERT

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Παρίσι, όπου αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αδιευκρίνιστο παρέμενε μέχρι αργά χθες τη νύχτα το καθεστώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες.  

Από τις Βρυξέλλες αναχώρησε χθες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Χουλιαράκης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει κανονικά το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων μαζί με τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Ν. Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Ε. Παναρίτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Παρίσι, όπου αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με το Μαξίμου ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, για τη δημόσια διοίκηση και για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν.

Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβούν μεθαύριο Παρασκευή στη βελγική πρωτεύουσα για την κρίσιμη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο.

Στο περιθώριο της χθεσινής σκληρής κόντρας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου η ελληνική πλευρά αναμένει αύξηση του ορίου του ELA (κυβερνητικές πηγές μιλούν για 5 δισ.), η αντιπαράθεση των δύο πλευρών επικεντρώνεται στο αν τα τεχνικά κλιμάκια θα μεταβούν στην Αθήνα ή θα συνεδριάζουν μόνο στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφωνεί στην έλευσή τους στην Αθήνα και να συνδράμει στο έργο τους, μεμονωμένα όμως και όχι δίνοντας την εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει κλειστεί -αλλά ούτε και έχει ζητηθεί- κάποια συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα