Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και οι περιφερειακές συνεργασίες της Κύπρου «προχωρούν κανονικά» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.
Ο Κύπριος υπουργός μίλησε στο Atlantic Council και αναφέρθηκε στις «σημαντικές προοπτικές» που άνοιξε για το νησί ο τομέας των υδρογονανθράκων.
Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στο «Μνημόνιο Συνεργασίας» Κύπρου-Αιγύπτου, που υπεγράφη πρόσφατα και το οποίο, όπως σημείωσε, «θα διευκολύνει τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Αφροδίτη" στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ».
Επίσης, μίλησε για τα σχέδια και τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία, καθώς και για το «ενδεχόμενο περιφερειακών πωλήσεων» των κοιτασμάτων αυτών, μέσω υποθαλάσσιων αγωγών.
«Σε αυτή την φάση, υπάρχει η ανάγκη ενός μεγάλου σχεδίου, ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια» τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν και διαφορές που πρέπει να επιλυθούν και σε αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε. Οι συζητήσεις δεν θα πρέπει να εστιαστούν σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, ούτε σε αυτό που θα συμβεί σε πέντε χρόνια, πρέπει να πάμε τις συζητήσεις στο μέλλον, διότι αυτό είναι προς όφελος της ευρύτερης περιοχής» υποστήριξε ο κ. Λακκοτρύπης.
Στη συνέχεια, είπε ότι «καθοριστικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία, κατά την οποία δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλεισμοί, διαδραματίζει η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «στρατηγική συνεργασία» της Κύπρου με το Ισραήλ και «στα νέα δεδομένα, που αυτή η σχέση διαμορφώνει για την ενεργειακή ασφάλεια, στην ευρύτερη ταραχώδη και ασταθή περιοχή».
Όσον αφορά το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στη Ρωσία και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, διατύπωσε την άποψη ότι «η Μόσχα παραμένει στενός και παραδοσιακός σύμμαχος του Κυπριακού λαού, αλλά η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει σε απόλυτη γραμμή με τις Βρυξέλλες στο θέμα των κυρώσεων».
Τέλος, αναφερόμενος στη διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού παρουσίασε τα γεγονότα που οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών και με τη βοήθεια χάρτη ανέλυσε τις τουρκικές προκλήσεις με το Μπαρμπαρός, το οποίο συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, «εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ», όπως τόνισε, «παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. Ποιος θα παρέμενε στο τραπέζι των συνομιλιών αν ήταν στην θέση μας;» διερωτήθηκε ο κ. Λακκοτρύπης.
Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την ενεργειακή διπλωματία, 'Αμος Χόχσταϊν, μίλησε επίσης στο German Marshall Fund και είχε συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.
Πηγή: ΑΜΠΕ