Kανόνες λειτουργίας για το Ταμείο Εγγυοδοσίας θέτει η ΤτΕ

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2004 21:37

Ανοίγει ο δρόμος για την παροχή εγγυήσεων σε μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μετά από την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία θεσμοθετείται το πλαίσιο εποπτείας τους.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου, που καλύφθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο υπόκειται στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς και στο ύψος και το είδος των τοποθετήσεων του.

Οι κανόνες που θεσμίζονται με την Πράξη του διοικητή της ΤτΕ (2540/27.2.2004) αφορούν στον ορισμό του ελάχιστου συντελεστή φερεγγυότητας στο 10%, καθώς και τα στοιχεία των ιδίων κεφαλαίων, και τις μεθόδους υπολογισμού των ελάχιστων προβλέψεων που πρέπει να τηρεί το Ταμείο για την κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων. Προσδιορίζονται ακόμη οι κατηγορίες των τοποθετήσεων στις οποίες μπορεί να επενδύσει, καθώς και το ελάχιστο ύψος και η διασπορά των τοποθετήσεων αυτών σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια, προκειμένου να διασφαλίζεται χαμηλός πιστωτικός κίνδυνος και επαρκής ρευστότητα.

Με άλλη Πράξη που εκδόθηκε σήμερα (2541/27.2.2004), κωδικοποιούνται και τροποποιούνται και οι διατάξεις αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες αφορούσαν τις προυποθέσεις για την παροχή άδειας λειτουργίας και τους κανόνες εποπτείας των εταιριών ανταλλακτηρίων συναλλάγματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα