«Κατεβάζει ταχύτητες» το Χ.Α.

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 14:25
UPD:14:25
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σημαντικά έχουν περιοριστεί τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς οι πωλητές έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε επιλεγμένες και δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25.

Στις 14:00, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,87% στις 821,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 56,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 κερδίζει 0,90% στις 242,72 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 3,29% στις 549,17 μονάδες.

Όπως σημειώνουν οι θεσμικοί αναλυτές, η πολιτική αβεβαιότητα του τελευταίου τριμήνου έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η συρρίκνωση των επιπέδων ρευστότητας είναι ένα ακόμη εμπόδιο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και ο εγχώριος επιχειρηματικός κλάδος, προοπτική που αποτυπώνεται στο ταμπλό. Άλλωστε από τις 25 Φεβρουαρίου, όταν και η αγορά προσπάθησε να προσεγγίσει τη ζώνη των 950 μονάδων (χωρίς αποτέλεσμα), ο γενικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 13% της αξίας.

Ο βασικός κίνδυνος είναι η πιθανή αύξηση του πολιτικού κινδύνου κατά την λήξη της τετράμηνης παράτασης που έχει λάβει η Ελλάδα, ενώ η κάλυψη των άμεσων δανειακών αναγκών του Δημοσίου εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, αφού δεν υπήρξε απόφαση για άμεση εκταμίευση, παρά μόνο με βάση την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και τη σύμφωνη γνώμη των «θεσμών».

Στο ταμπλο, η Eurobank εξακολουθεί να ξεχωρίζει τόσο με την άνοδο της, η οποία φτάνει το 6,36%, όσο και με τις συναλλαγές της, ο όγκος των οποίων διαμορφώνεται στα 45 εκατ. τεμάχια. Ιδιαίτερα θετικές είναι και οι παρουσίες της Εθνικής και της ΔΕΗ, οι οποίες κερδίζουν 4,20% και 3,21% αντίστοιχα, ενώ και η Alpha Bank είναι στο +3,38%.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο -2,60%, οι ΜΕΤΚΑ και η Folli Follie χάνουν περί το 2%, και η Τιτάν είναι στο -1,52%. Πτωτικά κατά 0,6% κινείται ο ΟΤΕ και η Jumbo, ενώ η ΕΕΕ ελέγχει στο 0,3% τις απώλειες της.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα