Σημαντική άνοδος στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2004 09:52

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών αναρριχήθηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο εν μέσω διάχυτης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ιαπωνικής και της αμερικανικής οικονομίας.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας, αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 κατά 4,1% έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για άνοδο κατά 4% http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/28/881190.htm .

Εξάλλου, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διατήρησε το Φεβρουάριο τις αισιόδοξες προβλέψεις της για ταχύτερη ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται στη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών και της παραγωγής.

«Η οικονομία ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς, χάρη στην αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και τις εξαγωγές. Η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στις εξελίξεις στη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών» αναφέρει η μηνιαία έκθεση του υπουργικού Συμβουλίου που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Οι δηλώσεις έρχονται μια εβδομάδα αργότερα από την ανακοίνωση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ετήσιους ρυθμούς 7% το τελευταίο τρίμηνο του 2003, σημειώνοντας την ταχύτερη αύξηση των τελευταίων 13 ετών.

Η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών. Οι εγχώριες βιομηχανίες έχουν αναπτυχθεί με βραδύτερους ρυθμούς, με εξαίρεση τις βιομηχανίες κατασκευής ψηφιακών προϊόντων.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,08% και διαμορφώθηκε στις 11.271,12 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2002. Ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 11.329 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.107,6 μονάδες αυξημένος κατά 2,32%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε εταιρείες που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην ιαπωνική αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα