Plias: Περιορισμός ζημιών στο 2003

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2004 10:29
UPD:10:33

Στα 9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στη χρήση 2003 ο κύκλος εργασιών της Plias ΑΒΕΕ σημειώνοντας αύξηση κατά 1,3% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Η αύξηση αυτή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, οφείλεται κυρίως σε αύξηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, λόγω συνεργασιών με ξένους οίκους, καθώς και σε αύξηση των βιομηχανικών πωλήσεων των προϊόντων Παπουτσάνης στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο εταιρείας παρουσίασε απόκλιση (-4,2%) σε σχέση με τις προβλέψεις του έτους, που αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο για την τελευταία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, οφείλεται σε υστέρηση της ελληνικής αγοράς των επωνύμων προϊόντων, κυρίως το μήνα Δεκέμβριο, λόγω στροφής των Ελλήνων καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σε διάφορους τομείς καταναλωτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και προϊόντων που παράγει η εταιρεία.

Την ίδια περίοδο τα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) της Plias Α.Β.Ε.Ε. διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 8,2% έναντι των ζημιών προ φόρων ύψους 5,4 εκατ. ευρώ κατά το 2002 και βελτίωση 8,7% συγκριτικά με τις προβλέψεις που είχαν περιληφθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ και ανέρχονταν σε ζημίες 5,4 εκατ. ευρώ. Η θετική αυτή απόκλιση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οφείλεται κυρίως στην αλλαγή της νομοθεσίας, που αφορά στον τρόπο υπολογισμού των αποσβέσεων και η οποία εισήγαγε χαμηλότερους συντελεστές αποσβέσεων.

Σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 58,1 εκατ. ευρώ, από 52,2 εκατ. ευρώ το 2002, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 11,4%, η οποία οφείλεται στη διανομή νέων προϊόντων τρίτων, σε νέες συνεργασίες, καθώς και στη γενικότερη αύξηση των πωλήσεων των περισσοτέρων προϊόντων, ιδιαίτερα των εξαγωγών και των βιομηχανικών πωλήσεων.

Αναφορικά με τις προβλέψεις που είχαν περιληφθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών σημείωσε μικρή απόκλιση της τάξης του -1,8%. Η απόκλιση αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι πωλήσεις των προϊόντων Παπουτσάνης διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλεπόμενων, λόγω της στροφής της αγοράς σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως και αφετέρου σε χαμηλότερες των προβλεπόμενων πωλήσεις των προϊόντων Τσακίρης, εξαιτίας της απόφασης της Τσακίρης Α.Β.Ε.Ε. να μην προβεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Τα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκαν το 2003 σε ζημίες 14,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 18,5% σε σύγκριση με το 2002 ενώ δεν παρουσιάζουν αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν περιληφθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο για την ΑΜΚ.

Σημειώνεται ότι στις 24 Νοεμβρίου 2003 ολοκληρώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, την οποία είχε εγκρίνει η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας στις 25/06/2003, και αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 18,2 εκατ. ευρώ περίπου (μείον έξοδα 0,5 εκατ. ευρώ περίπου).

Η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ και τις αποφάσεις της από 18.12.2003 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, ήδη διατέθηκαν: α) 8,0 εκατ. ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Plias Εμπορική A.E., προς εξόφληση οφειλών της τελευταίας, β) 0,6 εκατ. ευρώ περίπου για απόκτηση πάγιου εξοπλισμού της Εκδότριας Εταιρείας, γ) 3,4 εκατ. ευρώ περίπου για εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης, δ) 3,8 εκατ. ευρώ περίπου για μείωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας και ε) 0,3 εκατ. ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Aninas, ενώ παραμένουν αδιάθετα 1,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία 1,2 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης και 0,4 εκατ. ευρώ για απόκτηση παγίου εξοπλισμού της Plias Α.Β.Ε.Ε.

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και τη διάθεση των κεφαλαίων όπως αναφέρθηκαν ανωτέρω, η νέα Διοίκηση του Ομίλου, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αδαμάντιο Λέντσιο, συνεκτιμώντας αφενός μεν τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο, αφετέρου δε την ευρύτερη αρνητική συγκυρία και το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού που διέπει την αγορά, προχωρά σε ουσιαστική αναδιάρθρωση της θυγατρικής εταιρίας Plias Εμπορική Α.Ε., ενώ έχει ήδη προβεί σε αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της Plias Α.Β.Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η αναδιάρθρωση της Plias Εμπορική Α.Ε. περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις:

α) διακοπή από τις αρχές του δευτέρου τριμήνου του 2004 της διανομής προϊόντων τρίτων, που δεν παρουσίαζαν κερδοφορία,

β) εστίαση στη διανομή προϊόντων ξηρού φορτίου του Ομίλου, σε κανάλια διανομής όπως είναι των χονδρεμπόρων, των αντιπροσώπων και των Super Markets.

γ) διακοπή της διανομής των προϊόντων νωπού φορτίου του Ομίλου και αναζήτηση εναλλακτικού δικτύου για την πραγματοποίηση της διανομής αυτής.

Μέσα από τις κινήσεις αυτές, η Plias Εμπορική Α.Ε. αφενός θα εστιάσει στη διανομή προϊόντων που παρουσιάζουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά τα έξοδα διάθεσης και εμπορίας και αφετέρου θα μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της, περιορίζοντας σημαντικά τις διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Plias Α.Β.Ε.Ε. ήδη προχώρησε σε ριζική αναδιάρθρωση της διοικητικής της δομής, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός μικρότερου διοικητικού σχήματος, περισσότερο ευέλικτου και αποτελεσματικού, που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα σημαντικά χαμηλότερα διοικητικά και λειτουργικά έξοδα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι προβλεπόμενες επιχειρηματικές κινήσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου θα συνεχιστούν συστηματικά και με συνέπεια στο 2004. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

-Plias Α.Β.Ε.Ε: προβλέπεται η περαιτέρω ανάπτυξη των υπαρχουσών συμφωνιών με διεθνείς οίκους για την παραγωγή προϊόντων φασόν, η αξιοποίηση της μεγάλης παραγωγικής δυναμικότητας των εγκαταστάσεων στην Ριτσώνα, η υλοποίηση επενδύσεων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις υγρών σαπουνιών και καλλυντικών, καθώς και η προώθηση νέων προϊόντων και η ανασυσκευασία των υπαρχόντων.

-Olympus Foods Α.Β.Ε.Ε.: στόχος είναι η προώθηση νέων προϊόντων στον χώρο της σαλάτας, η ενίσχυση των συμφωνιών με αλυσίδες super markets για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς και η ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας.

-Gageo Α.Β.Ε.Ε.: για την εταιρεία leader στην ελληνική αγορά προμήθειας και εξυπηρέτησης ξενοδοχειακών μονάδων με είδη σαπουνοποιείας και καλλυντικά είδη προσωπικής υγιεινής και περιποίησης μικρού μεγέθους, αναμένεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, διεύρυνση του πελατολογίου της, ώστε να συμπεριλαμβάνει και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας και περαιτέρω αξιοποίηση της συνεργασίας με την εταιρεία Κορρές Α.Ε.

-Plias Hungary Κ.F.T.: προβλέπεται η διεύρυνση της δυνατότητας σύναψης νέων συνεργασιών αντιπροσώπευσης στην Ουγγρική αγορά, πέραν των υπαρχόντων με την εταιρεία Εύρηκα Α.Ε. και τον Όμιλο Σαράντη, καθώς και η έναρξη αντιπροσώπευσης και προώθησης των προϊόντων της Gageo Α.Ε. στην αγορά της Ουγγαρίας.

Συνεπεία των ανωτέρω, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η βελτίωση των ενοποιημένων αποτελεσμάτων για το 2004 θα είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, αναμένεται μείωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στο Ενημερωτικό Δελτίο για την ΑΜΚ, γεγονός που οφείλεται στη διακοπή της διανομής ενός σημαντικού αριθμού μη κερδοφόρων προϊόντων τρίτων. Ωστόσο, ο Όμιλος αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικότατη βελτίωση των αποτελεσμάτων προ φόρων σε σχέση με τις προβλέψεις που αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο για το έτος 2004 λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών και της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας αναμένεται αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με τις προβλέψεις του Ενημερωτικού Δελτίου, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά που αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο και τα οποία παρουσιάζουν βελτίωση συγκριτικά με το έτος 2003.

Η εταιρεία επιφυλάσσεται να παρουσιάσει με συγκεκριμένα μεγέθη τις προαναφερόμενες μεταβολές σε σχέση με το Ενημερωτικό Δελτίο σε επόμενη ανακοίνωσή της, αφού ολοκληρωθούν οι ενέργειες που αφορούν τις βασικές κατευθύνσεις της αναδιάρθρωσης της Plias Εμπορική Α.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα