Ε.Ε.: ¶ρχισε η επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2004 14:56
UPD:15:43

Την έναρξη της εφαρμογής των τελωνειακών κυρώσεων στις αμερικανικές εισαγωγές από την Ε.Ε., ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ε.Ε. προχώρησε στην εφαρμογή των εν λόγω κυρώσεων καθώς η Ουάσιγκτον δεν κατάργησε τα μέτρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε ως παράνομα.

Το 2002 ο ΠΟΕ έκρινε παράνομο τον αμερικανικό νόμο που επέτρεπε στους μεγάλους εξαγωγείς της χώρας να ωφεληθούν από σημαντικές μειώσεις στους δασμούς επί των εξαγωγών. Κατά συνέπεια, επετράπη στην Ε.Ε. να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, κυρώσεις που συνολικά αγγίζουν το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ (4 δισ. δολάρια), το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ.

Ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε μια αναθεώρηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, όμως το Κογκρέσο δεν έχει ακόμα υιοθετήσει το νέο νόμο.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλλουμε τις κυρώσεις αυτές», σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αράνχα Γκονζάλεθ. Η Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει για την επιβολή των κυρώσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο και είχε τονίσει ότι η εφαρμογή τους θα άρχιζε από την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Κομισιόν, οι αμερικανικές εταιρείες οφείλουν να καταβάλουν 13,3 εκατ. ευρώ (16,5 εκατ. δολάρια) αυτό το μήνα, στη συνέχεια 37,4 εκατ. ευρώ (46,4 εκατ. δολάρια) μέχρι το Δεκέμβριο, και συνολικά 253,6 εκατ. ευρώ (315 εκατ. δολάρια), από σήμερα μέχρι το τέλος του έτους. Το συνολικό ποσό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί το 2005, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν έχει αντιδράσει μέχρι τότε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα