Το αργό αμερικανικού τύπου έφτασε σήμερα τα 36,45 δολάρια το βαρέλι -η υψηλότερη τιμή μετά τον πόλεμο στο Ιράκ- και το μπρεντ τα 32,57, υπό την πίεση των χαμηλών αμερικανικών αποθεμάτων, της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης βενζίνης το καλοκαίρι λόγω διακοπών, και της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη Βενεζουέλα, πέμπτης παραγωγού στον κόσμο.
«Ο ΟΠΕΚ πρέπει να λάβει υπόψιν ότι η αγορά δεν τροφοδοτείται ομαλά. Οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ υψηλές. Είναι κακό για την οικονομία, κακό για τις καταναλώτριες χώρες και όχι πολύ καλό και για τις χώρες παραγωγούς», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Κλοντ Μαντίλ.
Οι τιμές υποχώρησαν λίγο από το ενδοσυνεδριακά υψηλό μετά την διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας, κορυφαίας πετρελαιοπαραγωγού, ότι θα διατηρήσει ομαλή την τροφοδοσία της αγοράς.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου των Εμιράτων Ομπάιντ Νασέρι, απέρριψε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ -δηλαδή να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή- ως το τέλος του Μαρτίου που θα γίνει η συνάντηση της Βιένης. «Ο ΟΠΕΚ θα αναθεωρήσει την απόφασή του στη Βιένη, αν οι τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα», είπε ο κ. Νασέρι.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Χούγκο Τσάβες κατηγόρησε ακόμη μιά φορά την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τις απόπειρες της αντιπολίτευσης να τον εκδιώξει, και γιά πρώτη φορά απείλησε δημόσια ότι θα διακόψει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, αν η τελευταία επιχειρήσει να καταλάβει τη χώρα ή να της επιβάλει εμπορικό εμπάργκο.
Πηγές: ΑΠΕ, Reuters