Π. Σκουρλέτης: Ισχύουν οι δεσμεύσεις για 751 και νέο πλαίσιο για τις απολύσεις

«Δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια»
Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 13:13
UPD:14:20
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, θα γίνει πιθανότατα σε δυο δόσεις, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί το πότε ακριβώς θα εφαρμοσθεί η πρώτη αύξηση (φωτ. αρχείου).

Η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και για επαναφορά του παλαιότερου πλαισίου το οποίο καθιστούσε δυσκολότερες τις απολύσεις ισχύουν, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, θα γίνει πιθανότατα σε δύο δόσεις, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί ή ανακοινωθεί το πότε ακριβώς θα εφαρμοσθεί η πρώτη αύξηση.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι στις αρχές του 2015 θεσμοθετήθηκε βασικό ωρομίσθιο στη Γερμανία, οπότε δεν κατανοεί πώς γίνεται να υφίσταται θέμα και μια τέτοια ενέργεια να θεωρηθεί μονομερής από πλευράς των εταίρων και δανειστών.

Σύντομα θα κατατεθεί, σύμφωνα με τον υπουργό και το σχέδιο νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες, μόλις εφαρμοσθούν, θα «παρασύρουν» και τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφουν ορισμένοι εργοδότες με το προσωπικό τους.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται σε λογική επιστροφής σε ό,τι ίσχυε πριν αλλάξει ο νόμος προς το δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους, προαναγγέλλοντας επίσης επαναφορά του προηγούμενου ύψους αποζημίωσης για τους παλαιότερους εργαζόμενους.

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρχει αντικίνητρο προκειμένου να αποφεύγονται οι απολύσεις εργαζόμενων μέσης ηλικίας, οι οποίοι δύσκολα θα βρουν νέα απασχόληση στην αγορά εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα