Η επιστροφή των επενδυτών

Χαμόγελα σε Ν. Υόρκη, Ευρώπη και Τόκιο
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:44

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των επενδυτών χαρακτήρισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση αφήνουν περιθώρια για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες των αναλυτών εν όψει των ιδιαίτερα κρίσιμων στοιχείων της Παρασκευής για την απασχόληση Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης απασχόλησης στον τομέα μεταποίησης ενισχύθηκε στο 56,3 το Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Δεκέμβριο του 1987.

Αναλυτές ωστόσο της αγοράς υπογραμμίζουν ότι τα κέρδη συγκρατήθηκαν εν μέρει από τις ανησυχίες για αύξηση του κόστους δανεισμού στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η άνοδος των τιμών στον επιμέρους δείκτη του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Μεταποίηση (ΙSM) προκάλεσε ανησυχίες στη Wall Street ότι η Φέντεραλ Ρεζέρβ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 94,22 μονάδες, ποσοστό 0,89%, φθάνοντας στις 10.678,14 μονάδες. Με άνοδο 27,98 μονάδων, ποσοστό 1,38%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,057,80 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα θετικά αποτελέσματα της έρευνας του ινστιτούτου ISM τόνωσαν την εμπιστοσύνη, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλότερα 19 μηνών, με κορυφαίο κερδισμένο τον όμιλο BHP Billiton. Η μετοχή του ενισχύθηκε 4,1%, μετά τη συμφωνία για προμήθειες στην Κίνα, ωθώντας τoν τομέα βασικών βιομηχανιών του DJ Stoxx σε άνοδο 2,5%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2002.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip ενισχύθηκε 1%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιουλίου του 2002. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,88%.

Στρατηγικοί αναλυτές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές σταθεροποίησαν τα πρόσφατα κέρδη τους και πιστεύουν ότι η ανοδική τάση παραμένει άθικτη, με την Ευρώπη να εξακολουθεί να προσφέρει αξία. «Η άνοδος θα συνεχιστεί. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας παγκοσμίως, η αύξηση των εταιρικών κερδών και η αφθονία ρευστότητας στην αγορά είναι θετικά στοιχεία για τις μετοχές», επισημαίνει ο Κλάους Γουίνερ, στρατηγικός αναλυτής της AMB Generalit Finanz.

Το Τόκιο έκλεισε στα υψηλότερα 20 μηνών, καθώς η εξασθένηση του γιεν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία την προηγούμενη εβδομάδα ώθησαν τους επενδυτές σε νέες αγορές. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,08%, καταγράφοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2002.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα