Nέα άνοδος στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Στα υψηλότερα επίπεδα 21 μηνών ο Nikkei
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 09:43

ΚΕΡΔΗ για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι ιαπωνικοί δείκτες κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,80% και διαμορφώθηκε στις 11.361,51 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου 2002. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.116,75 μονάδες αυξημένος κατά 0,83%.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν η χθεσινή άνοδος της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/02/881933.htm , η αισιοδοξία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης απασχόλησης ISM ανήλθε το Φεβρουάριο στις 56,3 μονάδες έναντι 52,9 μονάδων τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας.

«Η αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας θεωρείται η “αχίλλειος πτέρνα” της. Επομένως, οιαδήποτε ένδειξη βελτίωσης (στον τομέα αυτό) είναι θετική για τις αγορές», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων στην Toyota Asset Management Co., στο Τόκιο.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν κατά 27,4% τον Ιανουάριο. Για το σύνολο του 2004 προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης που θα υπερβαίνουν το 19%, όπως ανακοίνωσε χθες η Semiconductor Industry Association (SEMI) http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/02/881844.htm .

Οι μετοχές των εταιρειών Advantest και NEC ενισχύθηκαν κατά 1,68% και 2,20% αντιστοίχως.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ο τίτλος της UFJ Holdings κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 2,77%.

Τέλος, αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της NTT DoCoMo. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η “Wall Street Journal”, η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία προτίθεται να αποχωρήσει από την κοινοπραξία 3G UK Holdings Ltd, την οποία είχε συστήσει με τη Hutchison, αφήνοντας περιθώρια για την εμφάνιση νέου εταίρου. Η κοινοπραξία ποτέ δεν εκπλήρωσε τις ελπίδες της DoCoMo για επέκταση της τεχνολογίας i-mode στη Βρετανία. Η DoCoMo, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ίσως αναζητήσει συνεργασία με τη mmO2.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα