Συνεχίζεται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ωθηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 12:58

ΑΝΟΔΙΚΑ εξακολουθούν να κινούνται οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχοντας προσεγγίσει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών. Ωστόσο, τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίς το πρωί έχουν περιοριστεί.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 12:37 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.541 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,09%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.760,58 μονάδες αυξημένος κατά 0,31% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.071,17 μονάδες με κέρδη 0,42%.

Aξιόλογη άνοδο, άνω του 2%, σημειώνει η μετοχή της BMW. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προέβλεψε σήμερα ρεκόρ πωλήσεων στο 2004 λόγω ισχυρότερης της αναμενόμενης ζήτησης για ορισμένα μοντέλα της. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή της στις ΗΠΑ.

Μεγαλύτερη άνοδο (3,28%) σημειώνει η μετοχή της επίσης γερμανικής Volkswagen. Η υπ’ αριθμόν ένα αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη σχεδιάζει την εξοικονόμηση περίπου 4 δισ. ευρώ κατά την επόμενη διετία.

Ώθηση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών – και γενικότερα των εξαγωγικών εταιρειών – δίνει και η περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το ευρώ κινείται σήμερα πτωτικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση έχοντας υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 1,24 δολαρίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/02/882012.htm .

Κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από τη σημαντική άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τον πόλεμο στο Ιράκ λόγω της διατήρησης των αμερικανικών αποθεμάτων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και των ανησυχιών για την πολιτική αστάθεια σε χώρα παραγωγής την Βενεζουέλα.

Στο μέσον των συναλλαγών η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ήταν στα 33,17δολάρια το βαρέλι έναντι 32,23 δολαρίων του προηγούμενου κλεισίματος.

Στην αγορά της Ν. Υόρκης οι τιμές του αργού άγγιξαν προσωρινά τα 36,45 δολάρια το βαρέλι- το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο πριν επιτεθούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ- πριν σταθεροποιηθούν στα 36,36 δολάρια στις απογευματινές συναλλαγές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κερδίσει 3 δολάρια μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα για μείωση 4% των ορίων ποσοστώσεων στην παγκόσμια παραγωγή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα