Δοκιμάζει τα επίπεδα των 1,10 δολαρίων το ευρώ

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 19:22
UPD:19:23
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Ισχυρές απώλειες καταγράφει αυτήν την ώρα το ευρώ, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στις 9 Μαρτίου. 

Ειδικότερα, στις 19:19, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,72% στα 1,1001 δολάρια, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, ενώ νωρίτερα βρέθηκε έως και τα 1,0990 δολάρια. Έναντι της στερλίνας το ευρώ κινείται με απώλειες 0,4% στις 72,23 πένες.

Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις αγορές κρατικών ομολόγων (QE), ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι αγορές πέραν του χρονικού ορίζοντα που καθορίστηκε, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη αξία από τα αντίστοιχα προγράμματα που εφάρμοσαν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, καθώς θα αυξήσει σημαντικά την ποσότητα χρήματος στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρώ θα πιεστεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, όσο η αγορά θα τιμολογεί τις επιπτώσεις του QE.

Η υποτίμηση, όμως, αντανακλά επίσης και το ράλι του δολαρίου, το οποίο απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) βρίσκεται κοντά στην αύξηση των επιτοκίων το 2015.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα