ΕΚΤ: Στο επίκεντρο ποσοτική χαλάρωση και ELA

Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο στη Λευκωσία
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 10:55
UPD:13:26
INTIME NEWS

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάσει στην κυπριακή πρωτεύουσα, αναμένεται να καθορίσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ.

Στη Λευκωσία είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα, όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει την ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει στην κυπριακή πρωτεύουσα, αναμένεται να καθορίσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας.

ANTENNA CYPRUS

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί η ΕΚΤ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, προσδοκίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, φέρεται να έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

EPA/ANDREAS MANOLI / HANDOUT

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό. Την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ έθεσε, σύμφωνα με την πηγή, ο ίδιος Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να προωθηθεί αυτό το αίτημα, το οποίο παλαιότερα είχε θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στη Φρανκφούρτη.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα