Εντείνονται οι πιέσεις στο ευρώ αυτήν την ώρα, καθώς η αγορά αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον ακριβή χρόνο της έναρξης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), που στόχο έχει να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, στις 18:41, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,90% στα 1,1076 δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα από το 2003. Επίσης, το ευρώ κινείται σε χαμηλά ενός μήνα έναντι του γιεν, ήτοι στα 132,56.
Αύριο αναμένονται οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις χώρες της Ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνονται αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Η αγορά κρατικών και μη ομολόγων αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά συναλλάγματος δείχνει να μπαίνει στην τελική ευθεία για την τιμολόγηση της έναρξης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται το Μάρτιο. Το εύρος της κίνησης θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις της Federal Reserve, η οποία προετοιμάζει σταδιακά το έδαφος για τον περιορισμό της νομισματικής χαλάρωσης.
Υπό αυτό το πλαίσιο, τις πιέσεις στο ευρώ αύξησε και το γεγονός ότι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν συνέχιση της βελτίωσης, εξέλιξη που προμηνύει ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό, τότε θα δούμε το δολάριο να ενισχύεται ακόμη περισσότερο, σε αντίθεση με το ευρώ.
Άλλωστε πρόσφατα, η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, καταθέτοντας στην τραπεζική επιτροπή του Κογκρέσου, ανέφερε ότι, αν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται, τότε η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων. Όπως είχε είπε, η αύξηση θα γίνει όταν θα ενισχυθεί η βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός τείνει να αυξηθεί προς τον στόχο του 2%.