Ποσοτική χαλάρωση και ELA στο επίκεντρο της ΕΚΤ

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 11:25
UPD:14:06
EPA/FRANK RUMPENHORST

Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη καθώς και το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία.

Στις 18 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει το όριο του ποσού που μπορεί να αντληθεί από τον ELA στα 68,3 δισ. ευρώ.

Πάντως, το βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είναι το πρόγραμμα του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες της Ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνονται αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Η αγορά κρατικών και μη ομολόγων αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε κεντρική τράπεζα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αγοράς ομολόγων είναι σημαντικό τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα.

Συνάντηση Ντράγκι - Αναστασιάδη

Στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης, ο Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσουν το πάγωμα από το περασμένο Σεπτέμβριο του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου, λόγω της δυσκολίας της κυβέρνησης να προωθήσει το προαπαιτούμενο για συνέχιση της επίσημης χρηματοδότησης, που είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

ANTENNA CYPRUS

Χωρίς τον νόμο για τις εκποιήσεις είναι αβέβαιο αν η Τράπεζα Κύπρου, που έχει έκτακτη ρευστότητα 7,4 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, μπορεί να ανακτήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου και του συστήματος φθάνουν το 50%.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει στον Μάριο Ντράγκι την προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, χρειάζεται θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα και η τελευταία ήταν την άνοιξη του 2014.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα