Αυστραλία : Ταχύτατοι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 08:56

ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΧΥΤΕΡΟΥΣ ρυθμούς σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2003 η οικονομία της Αυστραλίας, αυξάνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών σε ομόλογα, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού στα μέσα του έτους, μετά τη διατήρηση στα ίδια επίπεδα των βασικών επιτοκίων σήμερα.

Το συνολικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Σύδνεϋ. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά δωδέκατο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά όχι με ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε εμφανίσει το τέταρτο τρίμηνο του 1999.

Η Reserve Bank of Australia διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 5,25% και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, μετά από δύο αυξήσεις τις οποίες έκανε το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ο αναπληρωτής διοικητής οικονομικών της τράπεζας, Malcom Edey, δήλωσε ότι οι εξαγωγές αυξάνονται και τα επιτόκια βρίσκονται κατά μέσον όρο σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που καταδεικνύει ότι η τράπεζα έχει περιθώριο να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

«Θα έχουμε και άλλη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο», ανέφερε ο Nick Tribe, ο οποίος διαχειρίζεται 2,7 δισ. δολ. σε ομόλογα και μετρητά με την Portfolio Partners Ltd. στην Μελβούρνη.

Αλλο ένα σημάδι ότι η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύσσεται αποτελεί η αύξηση σε ποσοστό 17% των πωλήσεων αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου. Η Toyota Motor Corp. και το τμήμα πωλήσεων, Holden, της General Motor Corp., οδήγησαν στην αύξηση των πωλήσεων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα