Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα ξεκινήσει να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση, αποδεχόμενη το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι της EBRD ψήφισαν υπέρ της υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2020.
Οι επενδύσεις της Τράπεζας «έχουν στόχο να ενισχύσουν την πρόοδο στην μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψή της».
Η EBRD θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, ενδυναμώνοντας τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και εμβαθύνοντας την περιφερειακή ενοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα, η EBRD θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, ειδικότερα των ΜμΕ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, πρόκειται για ένα βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και η EBRD θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στο ζήτημα αυτό.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία που έχουμε στον ιδιωτικό τομέα στην ελληνική οικονομία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι.
Στο προσεχές διάστημα η EBRD θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκπονήσει τη στρατηγική της για την Ελλάδα, ενώ σκοπεύει επίσης να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα.
Η EBRD
Iδρύθηκε το 1991 προκειμένου να βοηθήσει πρώην κομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να μετατραπούν σε οικονομίες προσανατολισμένες στην αγορά και στην προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EBRD και μέχρι σήμερα ελληνικές εταιρείες και τράπεζες έχουν επενδύσει 2,3 δις ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την Τράπεζα. Η Ελλάδα αιτήθηκε να της χορηγηθεί καθεστώς δικαιούχου χώρας με επιστολή στις 25 Νοεμβρίου 2014. Η νέα κυβέρνηση επαναβεβαίωσε το αίτημα στις 2 Φεβρουαρίου 2015. Το σώμα της EBRD συγκροτούν 64 χώρες, η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.