Περαιτέρω συρρίκνωση της μεταποίησης τον Φεβρουάριο

Η παραγωγή υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών
Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 11:12
UPD:11:24
REUTERS/KOSTAS TSIRONIS

Περαιτέρω συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας έδειξαν τα στοιχεία της Markit για τον μήνα Φεβρουάριο, καθώς ο ρυθμός υποχώρησης της παραγωγής ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2013.

Η εισροή νέων παραγγελιών περιορίστηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό, αντικατοπτρίζοντας, εν μέρει, την έντονη μείωση των εισερχόμενων νέων εργασιών από το εξωτερικό. Οι τιμές εκροών μειώθηκαν απότομα λόγω της εξασθενημένης ζήτησης, παρόλο που οι τιμές εισροών αυξήθηκαν ελαφρώς ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του ευρώ.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI) διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές σταθερός, τον Φεβρουάριο, κλείνοντας στις 48,4 μονάδες, σε σύγκριση με τις 48,3 μονάδες του Ιανουαρίου.

Ο δείκτης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα παρά τις ταχύτερες μειώσεις τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης, η βραδύτερη η μείωση των αποθεμάτων αγορών και η εντονότερη επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών συνέβαλαν στην υποστήριξη του κύριου δείκτη PMI.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια της Ελλάδας υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της περαιτέρω μείωσης των νέων παραγγελιών.

Η πρόσφατη υποχώρηση των επιπέδων εισερχόμενων νέων εργασιών – για έκτο συνεχή μήνα – ήταν, στην πραγματικότητα, η δριμύτερη από τον Ιούλιο του 2013. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η πολιτική αβεβαιότητα προκάλεσε αναστάτωση επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση, ακόμα και σε σχέση με τις πωλήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες μειώθηκαν με σταθερό και επιταχυνόμενο ρυθμό λόγω της διστακτικότητας των πελατών.

Οι κατασκευαστές περιόρισαν αντίστοιχα τις αγορές εισροών, καθώς ο ρυθμός μείωσης των επιπέδων αγορών ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Τα αποθέματα αγορών μειώθηκαν με έντονο ρυθμό.

Η Markit σημειώνει επίσης πως υπήρξε σημαντική μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, καθώς οι κατασκευαστές προσαρμόστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης. Ο χρόνος που χρειάστηκε για την παράδοση των αγορών στους κατασκευαστές αυξήθηκε σε γενικές γραμμές τον Φεβρουάριο, κατ’ αναλογία με την τάση επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών που επικρατεί από τον Δεκέμβριο. Μέλη του πάνελ υπέδειξαν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασυνήθιστες για την εποχή δυσμενείς καιρικές συνθήκες ήταν ο λόγος της επιβράδυνσης των χρόνων παράδοσης αγορών.

Εν τω μεταξύ, το κόστος εισροών αυξήθηκε και πάλι τον Φεβρουάριο, ενώ η μέτρια αύξησή του αντιστάθμισε, εν μέρει, την υποχώρηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι η πτώση του ευρώ, ιδιαίτερα σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, οδήγησε τις μέσες τιμές αγορών σε υψηλότερο επίπεδο.

Εντούτοις, οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να περιορίζουν τις τιμές πώλησης με σκοπό να ενισχύσουν τις παραπαίουσες πωλήσεις. Η μείωση των τιμών χρέωσης του Φεβρουαρίου ήταν, στην πραγματικότητα, η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο. Η τρέχουσα περίοδος συνεχούς υποχώρησης των τιμών εκροών επεκτείνεται σε τέσσερα έτη.

Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις εξασθένησης του τομέα, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου υπέδειξαν περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης στα ελληνικά εργοστάσια. Μολονότι παρέμεινε μέτριος, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας κατέγραψε υψηλό πολλών ετών. Η μη άσκηση
πίεσης στο εργατικό δυναμικό του τομέα συνεχίστηκε, γεγονός το οποίο υπογράμμισε η έντονη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα