Μοσκοβισί: Δεν τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης η Γαλλία

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 10:01
UPD:10:04
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κομισιόν.

«Λειτουργούμε πάντα σύμφωνα με κοινά κριτήρια», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη νέα διετή παράταση που έλαβε η Γαλλία για να εκπληρώσει τον στόχο του ελλείμματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στη Γαλλία μία ακόμη - την τρίτη κατά σειρά - παράταση, προκειμένου να εκπληρώσει τον στόχο του 3% για το κρατικό έλλειμμα, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Έτσι, αντί για το τέλος του 2015, η Γαλλία δεσμεύθηκε να «πιάσει» τον στόχο του ελλείμματος στο τέλος του 2017.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κομισιόν. «Η απόφαση ελήφθη στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η ασθενής ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας. (…) Είμαι ευρωπαίος επίτροπος και είμαι Γάλλος. Όμως δεν ενεργώ ως φίλος της Γαλλίας. Δεν ενεργώ υποκειμενικά και με υπεκφυγές», ξεκαθάρισε ο κ. Μοσκοβισί.

Η νέα διετής παράταση συνδέεται με μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που θα κληθεί να εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο η απόφαση της Κομισιόν έγινε στόχος επικρίσεων.

«Οι κυρώσεις είναι πάντα έκφραση αποτυχίας»

Όπως υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, «δεν είναι ευχάριστη απόφαση για τη Γαλλία. Η χώρα θα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες. Θα πρέπει να προβεί σε βελτιώσεις του προϋπολογισμού για το 2015, να γίνουν εξοικονομήσεις 4 δισ. ευρώ για αυτόν το χρόνο. Αυτό δεν είναι τόσο απλό. Και θα παρακολουθούμε με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει η Γαλλία να υποβάλει ένα λεπτομερές και μακροπρόθεσμο σχέδιο. Και οι Γερμανοί φίλοι δεν τάχθηκαν σε καμία περίπτωση υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Γαλλία - ορθώς. Οι κυρώσεις είναι πάντα έκφραση αποτυχίας. Είναι καλύτερο να πείθεται μια χώρα για την αναγκαιότητα των αλλαγών. Ως Γάλλος και ως επίτροπος γνωρίζω πόσο επείγον είναι να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί η Γαλλία».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε την κοινή ιστορία Γαλλίας και Γερμανίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για τις «δύο πιο σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης» και επισημαίνοντας ότι η άσκηση «φθηνής κριτικής», όπως είπε, δεν αποτελεί απάντηση στις δυσκολίες της Γαλλίας, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κλείσει το 2015 με έλλειμμα της τάξης του 4,1%.

Απόφαση «σε αντικειμενικά κριτήρια»

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία δεν υφίσταται διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με άλλες, ασθενέστερες οικονομικά χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Όπως είπε, κλείνοντας ο Πιέρ Μοσκοβισί, «λειτουργούμε πάντα σύμφωνα με κοινά κριτήρια. Πάντα. Και αυτά είναι τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρεμπιπτόντως η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από μακρά και καλή συζήτηση. Και είναι δίκαιη, καθώς βασίζεται σε αντικειμενικά θεμέλια».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα