Γερμανία : Νέα αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 12:28

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κινήθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, καθώς τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης δεν ώθησαν τις εταιρείες σε νέες προσλήψεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων εκτός της αγοράς εργασίας, εποχιακώς προσαρμοσμένος, αυξήθηκε κατά 26.000 το Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου, φθάνοντας στα 4,29 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 10,3% από 10,2%.

Εταιρείες, όπως η κατασκευάστρια μηχανημάτων συσκευασίας Winkler + Duennebier AG και η ασφαλιστική εταιρεία Alte Leipziger Versicherung AG ακόμη και σήμερα μειώνουν τον αριθμό του προσωπικού τους για να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας τους, έστω και εάν υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάπτυξης και αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών της Γερμανίας, Siemens AG, ενδέχεται να μεταφέρει εκτός χώρας 40.000 θέσεις εργασίας, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, σύμφωνα με δημοσίευμα τον περασμένο μήνα. Ο επικεφαλής της εταιρείας έχει πει ότι ενδέχεται να προσλάβει 12.000 Κινέζους προγραμματιστές με τους μισθούς που καταβάλλει σε 2.000 συνολικά Γερμανούς υπαλλήλους.

Η ισχυροποίηση κατά 12% του ευρώ έναντι του δολαρίου τη χρονιά που πέρασε καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κερδοφορία στο εξωτερικό για τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen AG και της ThyssenKrupp AG, καθώς οι συναλλαγματικές διαφορές πιέζουν τα περιθώρια κέρδους, ακόμη κι αν το ευρώ υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα στο οποία αναρριχήθηκε.

Χθες το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών έναντι του ευρώ, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι αυξήθηκε η απασχόληση στις ΗΠΑ. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,2201 έναντι του δολαρίου στις 10:45' π.μ. στο Βερολίνο, τοπική ώρα.

Ο δείκτης ανεργίας της Γερμανίας που ανακοινώθηκε σήμερα, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαμορφώθηκε στο 9,3% το Φεβρουάριο από 9,2% που ήταν τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ στις συναλλαγές μεταξύ των 12 χωρών μελών της Ε.Ε., μετά την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο αριθμός των ανέργων στη Δυτική Γερμανία, η οποία αποτελεί περισσότερο από το 90% της εθνικής παραγωγής αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 16.000 ανθρώπους (εποχιακώς προσαρμομένος), φθάνοντας τα 2,72 εκατ. ανέργους, τη στιγμή που οι άνεργοι στην Ανατολική Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10.000 ανθρώπους, φθάνοντας το 1,57 εκατ. ανέργους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα