«Οι δύο βασικές απαιτήσεις για την ομαλή πορεία της χώρας τουλάχιστον το επόμενο μεταβατικό τετράμηνο είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην εσωτερική αγορά με άμεση άρση των περιορισμών που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τραπεζών και κράτους, καθώς και η ομαλή ροή φορολογικών εσόδων» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».
Σύμφωνα με τον ίδιο η δέσμευσή μας για την παράταση της δανειακής σύμβασης, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε, αφαιρεί και το τελευταίο νομότυπο επιχείρημα των «θεσμών» της Ευρωζώνης που απαιτούσαν την υπαγωγή μας σε «πρόγραμμα» προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς στη χρηματοπιστωτική στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος.
«Το μνημόνιο ως κείμενο αυστηρών εντολών της τρόικας για αέναη λιτότητα, εσωτερική υποτίμηση και χρηματοπιστωτική ασφυξία δεν υπάρχει πια» επαναλαμβάνει και τονίζει πως «οι πολίτες μπορούν πλέον να ζουν χωρίς τον φόβο των ομαδικών απολύσεων, των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, της παράλογης, καταχρηστικής και άδικης υπερφορολόγησης πάνω σε ανύπαρκτα εισοδήματα ή απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία».
Ο κ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επανόδου στο καθεστώς δουλοπαροικίας χρέους, όσο και εάν η αντιπολίτευση προσπαθεί να το εξωραϊσει προσδοκώντας την τόσο "εύκολη" επιστροφή του».
Σε ότι αφορά το χρέος, επισημαίνει πως «η λύση -ελάφρυνση που θα προτείνουμε, δεν απαιτεί θυσίες από τους Έλληνες ή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ έστειλε μήνυμα ότι αυτοί που έχουν και είναι μέρος του προβλήματος «θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα». Τόνισε δε πως «μέρος του πατριωτικού μας καθήκοντος είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος, ωστόσο, δεν το απέκλεισε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί διευκρινίζοντας ότι «αν χρειαστεί να μπει θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να τον πληρώσουν».
Πηγή: ΑΜΠΕ