Euronext-Omhex : Αγώνας για το Χρηματιστήριο της Λιθουανίας

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2004 08:40

Το δεύτερο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο της Ευρώπης, Euronext NV και το Omhex AB, θα ανταγωνιστούν για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μεριδίου του Χρηματιστηρίου της Λιθουανίας, του τελευταίου το οποίο ελέγχεται από το κράτος, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Το Omhex, που λειτουργεί τα Χρηματιστήρια στη Σουηδία και τη Φινλανδία και το Euronext, ανακοίνωσαν ότι ετοίμασαν σήμερα τις προτάσεις τους για την εξαγορά του 54,47% του Χρηματιστηρίου της Λιθουανίας που εδρεύει στην πρωτεύουσα Βίλνα. Η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει χαμηλότερη προφορά για το παραπάνω μερίδιο το 1,2 εκατ. δολάρια.

Η Λιθουανία παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, καθώς θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάϊο, μαζί με άλλες επτά χώρες του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος της Σοβιετικής Ενωσης, με αποτέλεσμα να καταστούν ευκολότερες οι εξαγορές εταιρειών από επενδυτές της Δύσης, όπως της κατασκευάστριας ψυγείων AB Snaige και της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, AB Viniaus Vingis.

«Η ανάπτυξη της αγοράς μας φέτος θα επηρεαστεί κυρίως από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυξάνοντας τη δύναμη των εθνικών ταμείων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του National Stock Exchange της Λιθουανίας, Dalia Jasulaityte, σε συνέντευξή του.

Το Omhex ήδη έχει στην κυριότητά του τα Χρηματιστήρια της Λετονίας και της Εσθονίας και το Euronext έχει κάνει προσφορά για την εξαγορά του Warsaw Stock Exchange, του μεγαλύτερου μεταξύ των μελλοντικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Λιθουανία, της οποίας η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,6% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2003, τον ταχύτερο στην Ευρώπη, είναι μεγαλύτερη χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 3,5 εκατ. ανθρώπων. Εχει προσελκύσει 8,9 δισ. δολ. άμεσων ξένων επενδύσεων από τη στιγμή της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ενωση το 1991.

Ο δείκτης ηλικίας 10 ετών του Χρηματιστηρίου της χώρας, Litin-G all share, κερδίζει ποσοστό της τάξης του 26% από τις 11 Νοεμβρίου, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 2.106,57 μονάδων στις 23 Φεβρουαρίου. Χθες ο δείκτης έκλεισε στις 2.117 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,1% από το κλείσιμο της Τετάρτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα