«Η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονίσει τον τουρισμό της»

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 11:08
UPD:11:13
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο Κλάους Σράντερ από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί το υψηλό χρέος ως το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας. Κι αυτό, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, διότι ο χρόνος αποπληρωμής του είναι μεγάλος και τα επιτόκια πολύ χαμηλά.

«Η Ελλάδα έχει πολλά σημαντικά προβλήματα. Το βασικότερο είναι ότι από χρόνο σε χρόνο βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα διάσωσης η Ελλάδα θα είχε πρόβλημα ρευστότητας», απαντά ο Κλάους Σράντερ, σε ερώτηση αναφορικά με τα ποια θεωρεί τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα κατά τη γνώμη μου συνεχίζει να έχει δομικά προβλήματα. Δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο. Στη δεκαετία του 2000 κατάφερε να πάρει φθηνό χρήμα από πολλές επενδυτικές τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες πίστεψαν ότι θα έχουν επικερδείς δοσοληψίες με την Ελλάδα. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση και σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι καιροί του φθηνού χρήματος έχουν περάσει όμως ανεπιστρεπτί και για αυτό θα ήταν χρήσιμο η Ελλάδα να δημιουργήσει μια σταθερή βάση που να στηρίζεται στις εξαγωγές», προσθέτει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Συχνά ακούγεται από πολλές πλευρές η άποψη ότι «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» είναι ο τουρισμός. Ο Κλάους Στράντερ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει σε βάθος χρόνου μια σταθερή οικονομική βάση με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές.

«Στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα προσφέρονται θέσεις για τις οποίες δεν απαιτούνται υψηλά προσόντα, ενώ και οι αμοιβές δεν είναι καλές. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό. Δεν έχει επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο τουρισμού με αποτέλεσμα να απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές, να εκσυγχρονιστεί ο φθηνός τουρισμός και να βελτιωθούν οι προσφορές», εκτιμά ο Γερμανός ειδικός.

O Σράντερ επισημαίνει επίσης πως τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ενώ παράλληλα θα πρέπει σήμερα να προσφέρουν σύγχρονες υποδομές - π.χ. για συνεδριακό τουρισμό - αλλά και πρόσθετα πακέτα χαλάρωσης και περιποίησης. Επισημαίνει, μάλιστα, πως στους τομείς αυτούς χώρες όπως η Τουρκία και η Ισπανία έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν.

Στην επισήμανση ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένα ακόμη παραγωγικό πεδίο στο οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως δεν είναι η γεωργία αυτή που θα σώσει την ελληνική οικονομία αλλά ο βιομηχανικός τομέας. Ο ίδιος δίνει, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα άλλων χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, όπως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

«Στη δεκαετία του 1990 οι χώρες αυτές αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα αλλά σιγά-σιγά χάρη στις ξένες επενδύσεις κατάφεραν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα. Δείτε για παράδειγμα ότι η Volkswagen δεν παράγει πλέον τις μηχανές για το Golf στο Βόλφσμπουργκ, αλλά στην γειτονική Τσεχία. Πολλά Audi παράγονται στην Ουγγαρία», αναφέρει ο Κλάους Σράντερ.

Εκτιμά ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει επιπροσθέτως να επενδύσει στην παιδεία, ενώ προτείνει και επενδύσεις στα σύγχρονα δίκτυα συγκοινωνιών αλλά και στην αποτελεσματική διοίκηση, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να γίνει μια ελκυστική χώρα για ξένες επενδύσεις.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα