Μικρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2004 18:46
UPD:19:00

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ αργά το απόγευμα οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των αγορών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street αποδόθηκε στις προσδοκίες ότι η Fed δεν θα προβεί σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν μόνο 21.000 θέσεις εργασίας έναντι 97.000 τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή ήταν κατά πολύ μικρότερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Η παραπάνω ανακοίνωση προκάλεσε αρχικά εκτεταμένες ρευστοποιήσεις τόσο στα αμερικανικά όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ άσκησε ισχυρές πιέσεις στο δολάριο, το οποίο εξακολουθεί να χάνει έδαφος έναντι των βασικών του ανταγωνιστών.

Τα στοιχεία για την απασχόληση «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξασθενήσει η ανάπτυξη των καταναλωτικών εσόδων και δαπανών εντός του έτους», δήλωσε ο αμερικανός αναλυτής Νάγκελ Γκοτ τονίζοντας ότι «το ενδεχόμενο αυτό σημαίνει ότι η Fed μπορεί να περιμένει πολύ πριν αυξήσει τα επιτόκια».

«Η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται με τον παρόντα ρυθμό, γύρω στο 4%, χωρίς καμιά σημαντική αύξηση των προσλήψεων», εκτιμά ο Ρίτσαρντ Γιαμαρόνε, της Argus Research στη Νέα Υόρκη.

Αρνητικά επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία και η πρόβλεψη της Intel ότι τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο θα κυμανθούν μεταξύ 8 και 8,2 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση που κυμαινόταν ανάμεσα σε 7,9 δισ. και 8,5 δισ. δολάρια http://www.presspoint.gr/release.asp?id=39700 .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.547,1 μονάδες μειωμένος κατά 0,3%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.761,1 μονάδες με απώλειες 0,4% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.126,1 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,2%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε στις 1.022,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,4%.

H μετοχή της EasyJet σημείωσε άνοδο κατά 1,7%. Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης ανακοίνωσε σήμερα ότι τον περασμένο μήνα η επιβατική της κίνηση ενισχύθηκε κατά 17% http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/05/883365.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα