Προσδοκίες, αλλά και ανησυχίες

Απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ
Σάββατο, 06 Μαρτίου 2004 00:01

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ των επενδυτών για αναζήτηση κατευθύνσεων ήταν έκδηλες κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τους συναλλασσομένους να προσπαθούν να βρουν ισορροπία μεταξύ των προσδοκιών για χαμηλά επιτόκια και των ανησυχιών για τις συνθήκες που επικρατούν στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Πάντως, η Wall Street φάνηκε να προεξοφλεί πως η πολυαναμενόμενη άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία για την απασχόληση άσκησαν πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Η οικονομία δεν ανακάμπτει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», τονίζει ο Μπράιαν Μπρους της Panagora Asset Management. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τα έσοδα της Intel επηρέασε οριακά και τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου τεχνολογίας.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ επεφύλασσαν δυσάρεστη έκπληξη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως οι ελπίδες πως οι δυσοίωνες προοπτικές για την αμερικανική αγορά εργασίας ίσως πείσουν τη Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού συνέβαλαν στο περιορισμό του «κύματος» ρευστοποιήσεων.

Ορισμένοι όμως αναλυτές επέλεξαν να εστιάσουν στη θετική πλευρά. «Τα στοιχεία επ' ουδενί είναι καταστροφικά για τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς προοιωνίζονται χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, γεγονός το οποίο υποστηρίζει τις μετοχές», επισημαίνει ο Κεν Γουότρετ της BNP Paribas.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 σημείωσε χθες οριακές απώλειες, υποχωρώντας κατά 0,4% και έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλότερα επίπεδα εικοσαμήνου. Από τις αρχές της εβδομάδας όμως είναι ενισχυμένος κατά 1,4%. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες CAC και DAX να υποχωρούν, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Την ίδια στιγμή διατηρήθηκε το κλίμα ευημερίας στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, καταγράφοντας κέρδη 1,19% και κλείνοντας στις 11.537,29 μονάδες.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα