Συγκρατημένη άνοδος στο Χ.Α.

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 11:17
UPD:11:17
Nikos Libertas / SOOC

Μεταβλητότητα επικρατεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κινείται στους ρυθμούς των πολιτικών εξελίξεων αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Στις 11:08, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,76% στις 854,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 39 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 κερδίζει 0,82% στις 252,79 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 1,42% στις 757,32 μονάδες.

Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης ο Γ.Δ. έχει αλλάξει αρκετές φορές πρόσημο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για τα διφορούμενα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών. Αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσπάθησε να καθησυχάσει χτες το βράδυ για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ήθελε την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας. Το δημοσίευμα αυτό επανέφερε τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το δημοσίευμα αυτό προστίθεται και στον προβληματισμό που προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης (ΕLA) για τις ελληνικές τράπεζες στα 68,3 δισ.ευρώ. Πρόκειται για μία πολύ μικρή αύξηση έναντι του προηγούμενου ορίου, σύμφωνα με τα σχόλια των αναλυτών. Η αύξηση του ELA είναι σημαντική για τις ελληνικές τράπεζες και δίδει στην Αθήνα κάποια περιθώρια καθώς προσπαθεί να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στο ταμπλό υπάρχει έντονη κινητικότητα των κεφαλαίων, με τη μεταβλητότητα να είναι εμφανής σχεδόν παντού. Από τη μία ξεχωρίζουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή και της ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες ενισχύονται κατά 4,14% και 2,48% αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα η ΕΕΕ υποχωρεί κατά 2,22% και η Βιοχάλκο είναι στο -1,41%.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25 τα πρόσημα αλλάζουν συνέχεια, με τη μέχρι τώρα εικόνα να παραμένει θολή και την τάση δυσδιάκριτη. Θετικό όμως είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος, πλην της Εθνικής (-1,59%), παραμένει θετικός, με την Πειραιώς να βρίσκεται στο +1,16%, την Alpha Bank στο +2,62% και τη Eurobank στο +2,56%.

Θετικές είναι και οι παρουσίες της ΔΕΗ (+1,69%), της Μυτιληναίος (+1,25%) και του ΟΠΑΠ (+1,19%), ενώ ο ΟΤΕ δέχεται πιέσεις, όπως και η Motor Oil και η Τιτάν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα