Σε ήρεμα νερά οι αγορές

Στα ψηλότερα 20μηνου η Ευρώπη
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:49

ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ κλίμα κινήθηκε χθες η Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν μία ήρεμη εβδομάδα, καθώς απουσιάζουν σημαντικά εταιρικά ή οικονομικά στατιστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προσφέρουν κατεύθυνση στην αγορά.

Οι μετοχές τεχνολογίας επηρεάστηκαν από τις ανησυχίες για υψηλές αποτιμήσεις ορισμένων μετοχών. Σε αυτό συνέβαλαν και οι προβλέψεις της Intel για μέτριο ρυθμό αύξησης στις πωλήσεις επεξεργαστών την προσεχή πενταετία. «Οι αποτιμήσεις είναι υψηλές και δεν υπάρχει κάποιος νέος καταλύτης για να μας δώσει κατεύθυνση», επισημαίνουν αναλυτές.

Η Eastman Kodak άσκησε πιέσεις στο Dow Jones, μετά την ανακοίνωση ότι οι συμφωνίες εξαγοράς της στη Γερμανία θα μπορούσαν να πλήξουν τα φετινά κέρδη της.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 66,07 μονάδες, ποσοστό 0,62%, φθάνοντας στις 10.529,48 μονάδες. Με απώλειες 38,85 μονάδων, ποσοστό 1,90%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.008,78 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν σε νέα υψηλά επίπεδα 20μηνου, με τους κλάδους πετρελαίου και αυτοκινήτων να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κερδισμένους, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν και το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψαν άνοδο, στηριζόμενες από την εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και τις προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση των εξαγωγών στις ΗΠΑ και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Επίσης, η αναβάθμιση της τιμής-στόχου της Alcatel από τη BNP Paribas στα 15,5 από τα 14,5 ευρώ ενίσχυσε τη μετοχή του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου κατά 2,6%.

Αντίθετα, η βρετανική τράπεζα Lloyds TSB έκλεισε με πτώση 2,8%, καθώς απέκλεισε επαναγορά μετοχών της αφού προτιμά να κρατήσει το ρευστό για εξαγορές.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,34%, σημειώνοντας το καλύτερο κλείσιμο από τις 9 Ιουλίου του 2002. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,49%.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές αποτιμήσεις εξακολουθούν να φαίνονται λογικές και ότι τα κέρδη θα αυξηθούν 10% εφέτος. «Η αγορά ενδέχεται να παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο. Συστήνουμε μετοχές χρηματοοικονομικών εταιρειών και τηλεπικοινωνιών. Φθηνές εξακολουθούν να φαίνονται και οι μετοχές πετρελαίου», αναφέρει ο Κέβιν Γκάρντινερ, στρατηγικός αναλυτής της HSBC.

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs αναβάθμισε τον ευρωπαϊκό πετρελαϊκό τομέα, με το επιχείρημα ότι παρουσίασε τη χειρότερη απόδοση το τελευταίο έτος.

Το Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,30%, αφού ενωρίτερα κινείτο κοντά στα υψηλότερα 21 μηνών, καθώς η πρόσφατη άνοδος του δολαρίου έναντι του γιεν στήριξε τους εξαγωγικούς ομίλους.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα