Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2001 11:42
UPD:11:48

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν σήμερα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της σουηδικής Ericsson για το δεύτερο τρίμηνο του 2001 αλλά και την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες προς τους επενδυτές η αμερικανική Microsoft.

Η Εricsson, η κορυφαία εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ανακοίνωσε σήμερα ότι το οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου οι προ φόρων ζημίες της ανήλθαν σε 5,3 δισ. κορόνες (498 εκατ. δολ.), ενώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο τα κέρδη της ανέρχονταν σε 6,7 δισ. κορόνες. Τα παραπάνω αποτελέσματα ήταν σε αντιστοιχία με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της διοίκησης της εταιρείας αλλά και τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η διοίκηση της Ericsson απέφυγε, ωστόσο, να προβεί σε εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας τόσο για το τρίτο τρίμηνο όσο και για το σύνολο του τρέχοντος έτους επικαλούμενη την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά και, ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη.

Ανησυχίες προκάλεσε στους επενδυτές και η χθεσινή ανακοίνωση της Microsoft. Λίγη ώρα μετά λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street η κορυφαία εταιρεία λογισμικού προειδοποίησε τους επενδυτές ότι το πρώτο οικονομικό της τρίμηνο, το οποίο λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις και τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών λόγω της μειωμένης ζήτησης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, πάντως, τα αποτελέσματα της αμερικανικής εταιρείας ήταν σε συμφωνία με τις προβλέψεις των αναλυτών φθάνοντας τα 66 εκατ. δολ.

Αυτήν την ώρα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.365,10 μονάδες μειωμένος κατά 1,33%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.868,47 μονάδες με απώλειες 1,26%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,55% και έχει διαμορφωθεί στις 5.739,52 μονάδες και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.963,2 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,42%.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι σήμερα στραμμένο στη Γένοβα, όπου οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη θα συζητήσουν τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας http://beta.naftemporiki.gr/news/static/01/07/20/151147.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα