Διόρθωσε σήμερα το Χ.Α.

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 18:18
UPD:18:18
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας μετά την εντυπωσιακή άνοδο του προηγούμενου διημέρου και αποτυπώνοντας τη νευρικότητα της αγοράς εν όψει του κρίσιμου Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,83% στις 859,70 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που ήταν στις 887,27 μονάδες και η χαμηλότερη στις 851,83. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 59,44% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 87,49 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,95 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η σημερινή συνεδρίαση τιμολόγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βελτιώσει τους όρους του προγράμματος στήριξης, εν όψει μάλιστα και του σημερινού Eurogroup. Αν και οι πιθανότητες ενός αρνητικού σεναρίου παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η εκτίμηση των ξένων θεσμικών ότι ο δρόμος προς μια συμφωνία δεν θα είναι ομαλός δείχνει να επιβεβαιώνεται. Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με τον βασικό της φόβο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αβεβαιότητα που υπάρχει, όσο η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή. 

Οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές για τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εξέλιξη που μαρτυρά και η συζήτηση για νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά, οι διαφορές πολύ μεγάλες και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κλείσουν στη σημερινή συνεδρίαση. Αυτό υπογράμμιζαν σήμερα κοινοτικές πηγές του www.naftemporiki.gr στις Βρυξέλλες. 

Το θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι μετά τις αρχικές έντονες ρευστοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν και ως μέρος της στρατηγικής κατοχύρωσης των εντυπωσιακών κερδών του προηγούμενου διημέρου, η αγορά τήρησε μια νευρική μεν αλλά μετριοπαθή στάση αναμονής. Είναι σαφές ότι αναμένουν τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, χωρίς να θέλουν να “διαταράξουν” τη βελτίωση της τεχνικής εικόνας που υπήρξε την Παρασκευή. 

Στο ταμπλό, ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 4,81% στις 258,18 μονάδες, με τις Βιοχάλκο (-0,91%) και Ιντραλότ να δείχνουν πολύ καλή η εικόνα - συμπεριφορά, που από το ξεκίνημα της χρονιάς ενισχύονται κατά 76,34% και 55,05% αντίστοιχα. Πολύ καλά στάθηκαν και οι Folli Follie, Τιτάν, Jumbo και Aegean. Ενισχύθηκε, όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις (δηλ. έντονα πτωτικές συνεδριάσεις), ο τίτλος της Coca Cola Hellenic που έκλεισε με άνοδο 1,95%. Στο συν και η Grivalia κατά 0,25%. 

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-12,41%), της Πειραιώς (-12,22%), της Eurobank (-12,09%), της Alpha Bank (-8,86%), της MIG (-8,15%), της Ελλάκτωρ (-7,59%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-6,73%), των ΕΛΠΕ (-5,66%), του ΟΠΑΠ (-4,55%), του ΟΤΕ (-4,43%) και της ΔΕΗ (-3,23%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των  Τραπεζών (-11,78%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των  Μέσων Ενημέρωσης (+3,03%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 31 κινήθηκαν ανοδικά, 85 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα